TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Dovolenkári, nehody a Putin upchali európske cesty. Doprava kolabuje na mnohých úsekoch

30.07.2016, 17:01
Situácia je zlá najmä pre vodičov smerujúcich na juh k moru.

Premávku na mnohých miestach Európy brzdia kolóny. Život komplikujú najmä vodičom smerujúcim z na juh - do Chorvátska a Talianska. Cesty sú zapchaté na viacerých miestach Rakúska, Nemecka i Slovinska. Tunel Karavanky na rakúsko-slovinskej hranici je uzavretý kvôli návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dlhé kolóny trápia vodičov predovšetkým na rakúsko-slovinskom pohraničí. Až do 18-tej hodiny je kvôli návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Slovinsku treba počítať s priebežnými uzávierkami tamojšieho tunela Karavanky.

Presný rozpis nie je známy, pretože všetko bude súvisieť s Putinovým programom v Slovinsku a tiež s aktuálnymi bezpečnostnými opatreniami.

Najmä nemeckí vodiči sa uzavretý tunel snažia obísť cez Taliansko. "Diaľnica A4 v smere do Chorvátska a Slovinska kolabuje od Benátok až po diaľnicu A23," povedal iDNES.cz Petr Vomáčka z Ústredného automotoklubu (ÚAMK). Kolóna stojí aj na diaľnici A23 až po mesto Udine. V úseku sa vytvorilo niekoľko až desaťkilometrových kolón.

Pri Grazi končí festival, odchádza 120 tisíc ľudí

Autá na poludnie stáli aj na slovinsko-chorvátskom hraničnom priechode Macelj, a to v oboch smeroch. Vodiči sa tam zdržia asi hodinu. Kolóny sa nevyhli ani ďalšiemu prechodu Dragonja, čaká sa tam asi 45 minút.

"V Chorvátsku sú potom najväčší problém mýtne stanice, tam sa vytvárajú kolóny. Pri každej mýtnej stanici je to minimálne na pol hodiny," hlási z cesty reportér iDNES.cz František Dvořák.
Podľa rakúskeho autoklubu ARBÖ boli pred štrnástou hodinou preťažené rakúskej diaľnice A1, A9 aj A10. Na tauernskej diaľnici A10 vznikli po uzavretí tunela Karavanky kolóny.

V smere na Salzburg pred tunelom Oswaldiberg krátko pred obchádzkovou trasou po A2 sa po poludní vytvorila štvorkilometrová kolóna spôsobujúca polhodinové zdržanie.

Kvôli dopravnému obmedzeniu jazdia vodiči krokom tiež na štvorkilometrovom úseku diaľnice A4 pred hranicou s Maďarskom.

Na diaľnici A9 sa dopoludnia čakalo hlavne pred reťazcom tunelov Klaus v Hornom Rakúsku v smere do Slovinska. Počas niekoľkých minút sa tam vytvorila trojkilometrová kolóna, dvojkilometrová bola tiež pred Gleinalmským tunelom. S kolónami treba rátať aj pri Grazi. Pri tamojšom jazere Schwarzlsee totiž končí hudobný festival s očakávanou návštevnosťou 120 tisíc ľudí.

Podľa rakúskej rozhlasovej stanice ÖRF je uzavretý aj Wurzenský priesmyk do Slovinska a obchádzka nie je možná ani cez Loiblský priesmyk, pretože by sa vodiči dostali do Ľubľany, kde je diaľnica uzavretá.

Dopravu v Nemecku komplikujú prázdniny. Začínajú aj končia

Kolóny stoja tiež v Nemecku. "Diaľnica A8 medzi Mníchovom a Salzburgom stojí na viacerých úsekoch a zdržanie je cez 40 minút v smere Salzburg," povedal Vomáčka. Podľa ARBÖ tam autá popoludní jazdili krokom. Kolóna je tiež pred obmedzením za Innsbruckom v smere na Taliansku a pred tunelom Klaus v smere na Graz.

Nemecký autoklub ADAC podľa serveru NordBayerischer Kurier odporúča, aby turisti cesty odložili a vyrazili až počas týždňa - najlepšie v utorok a v stredu. Rakúsky zväz ARBÖ informoval, že kolóny na trase z Bavorska do Rakúska počas dopoludnia v súčte dosiahli až 60 kilometrov.

Dopravu po celom Nemecku komplikujú okrem mnohých uzávierok hlavne letné prázdniny, ktorých termín sa v jednotlivých spolkových krajinách líši. Do cudziny teraz mieria najmä Bavori a obyvatelia Bádenska-Württemberska, ktorých potomkovia až v piatok priniesli zo školy vysvedčenie. Ľudia z Brém, Saska-Anhaltska, Dolného Saska a Durínska sa naopak vracajú domov, prázdniny sa im chýlia ku koncu.

Zapchaté je Slovinsko aj Chorvátsko

Prevádzka na slovinskej diaľnici A4 výrazne skomplikovala dopravná nehoda, ktorá zapríčinila vznik desaťkilometrovej kolóny pri meste Ptuj v smere Chorvátsko. "Táto cesta kolabuje - neodporúčame tadiaľ jazdiť," hovorí Vomáčka.

V Chorvátsku stojí deväťkilometrová kolóna na diaľnici A4 pred mýtnou bránou Sveta Helena v smere na Záhreb.

Diaľnicu A1 brzdí desaťkilometrová kolóna pred mýtnou stanicou Záhreb Lučko v smere na juh. "Dve nehody blokujú chorvátsku diaľnicu A1 v smere na Makarskú. Jedna nehoda je pred tunelom Sveti Rok a druhá pri Splite," informuje Vomáčka. Diaľnica kolabuje pri mestách Karlovač a Bosiljeva.

Kolóny sa tvoria aj na chorvátskej diaľnici A7 na výjazde od hraničného prechodu Rupa v smere na Rijeku.

Kolóny pri Bibione aj v Budapešti

Posledný júlový víkend podľa Vomáčku býva vôbec najhoršia dopravná situácia v čase letných prázdnin smerom do Chorvátska a Talianska.

"Rozhodne neodporúčame turistom cestovať smerom na juh v piatok popoludní a v sobotu počas celého dňa," varoval ÚAMK už skôr tento týždeň.

V Taliansku sa tvoria kolóny pred Bolzanom v smere na juh, doprava sa kvôli nehodám komplikuje tiež okolo mesta Bibione v smere na Istriu a Udine.

Doprava potrápi nervy vodičov aj v Maďarsku. Okolo poludnia sa s kolónami potýkali najmä na diaľnici M1 pri meste Mosonmagyaróvár v smere na Budapešť. Desaťminútové zdržanie ich čakalo tiež na diaľnici M7 v smere do Chorvátska, prevádzku brzdilo čakanie pred mýtnymi bránami.

01 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 02 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:13