Reuters
StoryEditor

Civilizovaný muž a masový vrah. Objavil sa stratený Himmlerov denník

03.08.2016, 19:15
Autor:
chocho

Svet sa po vyše 70 rokoch dozvie o súkromí a myšlienkach jedného z najmocnejších ľudí Hitlerovej Tretej ríše. Denník Ríšskeho vodcu SS a hlavy obávaného Gestapa, Heinricha Himmlera, sa nedávno objavil vo vojenskom archíve v meste Podolsk, ktoré sa nachádza neďaleko Moskvy. Dokument odhaľuje Himmlerov rodinný život krížiaci sa s masovým vraždením a miestami ukazuje skutočne brutálne výjavy.

Himmler, ako líder oddielov SS, ktoré vykonávali takzvané konečné riešenie, nesie zodpovednosť za smrť šesť miliónov ľudí.

Konečné riešenie bolo rozhodnutie špičiek nacistického Nemecka vyhladiť európskych Židov. Jedna z najhorších udalostí v dejinách, nazývaná tiež holokaust, postihla aj Rómov, homosexuálov a iné osoby nepohodlné nacistickému režimu. Himmler bol architektom holokaustu a jednou z najdôležitejších osôb tohto monštruózneho masakra.

Prakticky nejde úplne o denník, ale skôr o poznámky v diári. Niektoré záznamy prídu čitateľovi ako poznámky obyčajného muža, následne však Himmler zaskočí chladným a vecným opisom toho, ako bez problémov posiela ľudí na smrť.

Záznamy z denníka dokazujú Himmlerovu precitlivelosť a odpor ku krvi, čo sa môže zdať vzhľadom na jeho „povolanie“ veľmi paradoxné, píše portál Mirror. V auguste 1941 Ríšsky vodca takmer omdlel, keď mu počas masového vraždenia pri súčasnom bieloruskom hlavnom meste Minsk, ktorého bol svedkom, postriekal mozog jednej z obetí jeho plášť.

Jeden zo zápiskov ukazuje, ako sa Himmler nechal pomasírovať svojim lekárom a následne poslal na popravu desať Poliakov.

Himmler zároveň veľmi často vo svojich záznamoch spomínal Puppi, čo bola prezývka jeho dcéry Gudrun, ktorá ešte stále žije a má momentálne 86 rokov.

Okrem toho denník odhaľuje aj Himmlerove obľúbené voľnočasové aktivity. Ríšsky vodca rád hrával curling, pozeral filmy a sledoval hviezdy. 15. januára 1943, keď nemecká 6. armáda mrzla v Stalingrade, si Himmler zaznamenal, že si užil curling a potom šiel do sauny, píše portál Daily Mail.

Himmler chladne popisoval mnoho svojich návštev nacistických koncentračných táborov, kde bez problémov obedoval a diskutoval s táborovým vedením tváriac sa ako civilizovaný človek, zatiaľčo v tábore z veľkej časti jeho vinou masovo umierali ľudia hladom, totálnym vyčerpaním, brutalitou dozorcov či v plynových komorách.

1000-stranový dokument postupne vychádza v Nemecku. Každý utorok sú publikované v denníku Bild vybrané úryvky.

01 - Modified: 2024-03-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Smutné výročie, ktoré si však treba pripomínať. Pred 85 rokmi vznikol Slovenský štát, bábka v rukách Hitlerovho Nemecka 02 - Modified: 2024-03-10 14:17:43 - Feat.: - Title: V Amsterdame bolo za protestov proti ofenzíve v Gaze otvorené múzeum holokaustu 03 - Modified: 2024-03-10 11:37:55 - Feat.: - Title: Politika AfD Höckeho zbavili imunity pre nacistický slogan. Použil heslo časti nacistickej strany 04 - Modified: 2024-02-22 15:38:05 - Feat.: - Title: Študenti v Nemecku jasali pri filme o holokauste nad počtom mŕtvych Židov. Za nerozvážny čin budú pykať 05 - Modified: 2024-02-02 21:10:12 - Feat.: - Title: Člen britského parlamentu, ktorého zachránili z Československa pred holokaustom, varuje pred antisemitizmom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:25