Reuters
StoryEditor

Ulice sa zmenili na rozvodnenú rieku. Povodne zabili v Macedónsku najmenej dvadsať ľudí

07.08.2016, 18:33
Autor:
ČTKČTK

Najmenej 20 ľudí sa v macedónskej metropole Skopje v noci na dnes stalo obeťou prudkých dažďov a silného nárazového vetra. Podľa správy ministerstva vnútra v meste v priebehu niekoľkých hodín také množstvo zrážok, aké je bežné počas celého mesiaca. Ulice zablokovali popadané stromy. Nepriazeň počasia narušila dopravu v Chorvátsku a skomplikovala cestu turistom smerujúcim k moru.

Podľa ministerstva zdravotníctva sa počet mŕtvych v Skopje pravdepodobne ešte zvýši, keď budú dokončené vyslobodzovacie práce. Šesťdesiat obyvateľov hlavného mesta bolo so zranením prevezených do nemocnice. Evakuovaných z miest povodní bolo zatiaľ tisíc ľudí.

Obyvatelia Skopje hlásili rozsiahle výpadky elektriny, ľudia prosili o pomoc prostredníctvom sociálnych sietí. Desiatky áut uviazli vo vode, zničené boli stovky domov. Radnica podľa miestnej televízie Nova TV nasadila armádu a posilnené oddiely polície. Záchranárske tímy podľa agentúry AFP pátrajú po ďalších obetiach.

Počas piatich hodín spadlo v postihnutých oblastiach asi 93 litrov vody na meter štvorcový. Kanalizačný systém nestačil odvádzať vodu z ulíc, v niektorých štvrtiach sa hlavné komunikácie zmenili v rozvodnené rieky. Záplavy a prudký vietor spôsobili v mesta značné materiálne škody.

Minister zdravotníctva Nikola Todorov novinárom oznámil, že v kalamitných oblastiach bude vyhlásený mimoriadny stav. Úrady vyzvali obyvateľov Skopje, aby nevychádzali z domovov a pili len balenú vodu. Meteorológovia varovali, že nepriaznivé počasie bude v nasledujúcich dňoch pokračovať.

V Chorvátsku búrky narušili dopravu na cestách aj na mori. Podľa agentúry HINA zostala uzavretá časť diaľnice spájajúcej hlavné mesto Záhreb s pobrežím Jadranského mora. Na niektorých miestach polícia umožnila prejsť iba osobným automobilom, nie však autobusom a nákladným autám.

Neprejazdné sú aj niektoré miestne komunikácie v okolí prístavu Rijeka. Na mnohých úsekoch ciest na severe Chorvátska sa začali tvoriť dlhé kolóny, informovala agentúra AP. Zastavená bola na niekoľkých miestach aj trajektová doprava spájajúca pevninu s chorvátskymi ostrovmi. Obmedzená je aj prevádzka na moste z pevniny na ostrov Krk.

01 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 02 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží 04 - Modified: 2024-04-13 10:09:43 - Feat.: - Title: Čaká nás slnečná nedeľa, teploty vystúpia až na 26 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-12 10:42:57 - Feat.: - Title: Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:51