Reuters
StoryEditor

V brazílskom korupčnom škandále je namočený ďalší vysoký politik

08.08.2016, 11:36
Autor:
ČTKČTK
Šéf diplomacie je podozrivý z toho, že zinkasoval milióny na prezidentskú kampaň. Priznal však len desatinu.

Brazílsky minister zahraničia José Serra je podozrivý, že podobne, ako ďalší politici v krajine, inkasoval peniaze v úplatkárskej kauze okolo štátnej ropnej firmy Petrobras. Podľa nedeľného vydania denníka Folha de Sao Paulo Serra pred šiestimi rokmi dostal na svoju prezidentskú kampaň tajne 23 miliónov brazílskych realov (6,5 miliónov eur) od stavebnej firmy Odebrecht.

O prijatí sumy Serrom, ktorej časť podľa denníka skončila na zahraničných účtoch, informovali prokuratúru bývalí šéfovia firmy Odebrecht, ktorí sú sami súdení v kauze okolo Petrobrasu. Podobne, ako ďalší podnikatelia, ktorých sa prípad rozsiahlej korupcie pri prideľovaní zákaziek týka, sa rozhodli vypovedať výmenou za zmiernenie trestov. Bývalí manažéri Odebrechtu uviedli, že pre svoje tvrdenia majú dôkazy v podobe výpisov z bankových účtov.

Zodpovedná má byť strana

Súboj o prezidentský úrad, o ktorý sa Serra v roku 2010 uchádzal už druhýkrát, vyhrala pred šiestimi rokmi Dilma Rousseffová. Serra vtedy v kampani priznal ako dar od firmy Odebrecht iba 2,4 milióna brazílskych realov (670-tisíc eur). Ďalších 23 miliónov išlo podľa najnovších informácií cez čierne účtovníctvo.

Serrov hovorca obvinenia odmietol s tým, že kampaň vtedy viedla Brazílska sociálnodemokratická strana (PSDB), za ktorú Serra kandidoval. A podľa volebného zákona vraj tak všetka zodpovednosť za financovanie kampane padá na túto stranu.

Autoumýváreň

Z výpovedí bývalých manažérov Odebrecht citoval v nedeľu aj brazílsky týždenník Veja, podľa ktorého žiadal úplatok od firmy aj súčasný prezident Michel Temer. Financie vraj chcel získať v roku 2014, kedy sa uchádzal o znovuzvolenie do úradu viceprezidenta. Vďaka tejto funkcii sa stal Temer tento rok v máji prezidentom po tom, čo senátori dočasne zosadili Rousseffovú kvôli machináciám s výsledkami štátneho rozpočtu.

Kauza okolo Petrobrasu, ktorej sa hovorí Lava Jato (autoumýváreň), vypukla na jar 2014. Názov dostala podľa toho, že pôvodne išlo o vyšetrovanie niekoľkých skupín podnikateľov, ktorí prali špinavé peniaze a okrádali štát na daniach. Neskôr sa začal odkrývať rozsiahly systém, v ktorom politici inkasovali úplatky za prideľovanie predražených zákaziek  štátnej firmy Petrobras.

Odsúdených v kauze už bolo vyše sto osôb a vyšetrovaných je niekoľko stoviek ľudí, vrátane desiatok politikov z rôznych politických strán. Obvineniam čelí napríklad aj bývalý predseda dolnej komory parlamentu Eduardo Cunha. Kvôli inkasovaniu peňazí od firiem, ktoré figurujú v kauze okolo Petrobrasu, je vyšetrovaný aj exprezident Lula da Silva.

01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 04 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 05 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:06