StoryEditor

Američanov straší vírus Zika. Mnoho ľudí sa nakazilo po uštipnutí na území USA

08.08.2016, 14:15
Autor:
abaaba
Úrady odporúčajú ľuďom vyhnúť sa oblasti Miami, insekticídy sú vypredané. Politici riešia, či by ženy nakazené vírusom mali mať právo ísť na potrat.

Spojené štáty znepokojuje šírenie vírusu Zika. Na Floride zaznamenali už 15 prípadov, kedy sa ľudia nakazili uštipnutím hmyzu na území USA, píše portál iDnes.cz.

Až donedávna registrovalo americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) prípady vírusu Zika len u ľudí, ktorí s chorobou už pricestovali alebo sa nakazili sexuálnym stykom s infikovanou osobou. Na konci júla sa však objavili prvé prípady ľudí, ktorých nakazil komár na území Spojených štátov.

Týmto spôsobom sa v USA nakazilo už 15 ľudí, všetci v oblasti floridského Miami. Podľa miestneho ministerstva zdravotníctva sa ľudia nakazili v štvrti Wynwood v severnej časti Miami. Úrad na svojich stránkach dokonca presne vymedzuje, v ktorých uliciach.

Úrady teraz nechávajú oblasť kropiť z lietadiel prípravkami proti hmyzu. Ministerstvo testuje miestnych obyvateľov a hľadá ďalšie možné prípady vírusu. CDC varovalo, aby ľudia do okolia Miami nejazdili. Niektoré obchody a reštaurácie v meste dočasne zavreli a oblasti sa začalo hovoriť "Zika zone". Reportér CNN uviedol na Twitteri, že niektoré obchody vypredali všetky insekticídy.

Na Floride evidujú celkom 322 prípadov vírusu, v celých Spojených štátoch 1 817 prípadov. Pentagon minulý týždeň oznámil, že medzi nakazenými je aj 33 príslušníkov armády, všetci sa nakazili mimo územia USA. Medzi nimi je aj jedna tehotná žena.

Práve pre tehotné ženy je pritom choroba najnebezpečnejšia. Samotné ochorenie sa prejavuje ako ľahká chrípka, lekári s ňou však spájajú poruchu zvanú mikrocefália, čiže zakrpatenie mozgu ľudského plodu.

Šírenie vírusu riešil aj americký kongres, ktorý mal schváliť financovanie boja proti chorobe. „Peniaze, ktoré potrebujeme na boj s vírusom Zika, rýchlo dochádzajú,“ zveril sa prezident Barack Obama.

Zákonodarcovia sa však zasekli na otázke, či by ženy nakazené vírusom mali mať právo dieťa potratiť. Marco Rubio, ktorý v Senáte zastupuje Floridu, je jasne proti. „Chápem, že ľudia so mnou nebudú súhlasiť, ale verím, že každý ľudský život si zaslúži právnu ochranu,“ povedal Rubio pre web Politico.

Tehotné ženy v Miami sa medzitým snažia ochrániť, ako môžu. Melania Fernandezová je v 20. týždni tehotenstva. Aj v spaľujúcom teple nosí dlhé nohavice a rukávy a v práci na stole jej stojí veľký sprej proti hmyzu. „Je to celkom šialené. Keď sme vonku, neustále sa pozerám po komároch. To by mi predtým nikdy nenapadlo,“ zverila sa Fernandezová CNN.

Najviac prípadov vírusu Zika bolo zaznamenaných v Brazílii. Vírus sa rozšíril do takmer celej Latinskej Ameriky, ojedinelé prípady sa objavili aj na iných kontinentoch vrátane Európy.

01 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 02 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine 03 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku 04 - Modified: 2024-03-27 06:30:00 - Feat.: - Title: Vstup zakázaný! Ostrovu Morgan vládnu tisíce pokusných makakov 05 - Modified: 2024-03-29 10:03:33 - Feat.: - Title: Ostrov ovládajú tisíce makakov z laboratória. Ako to vyzerá na ostrove, kde je ľuďom vstup zakázaný?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:43