s 400 raketyReuters
StoryEditor

Moskva poslala na Krym rakety S-400, Kyjevu hrozí prerušením vzťahov

12.08.2016, 16:07
Autor:
ČTKČTK
Rusko by mohlo prerušiť diplomatické vzťahy s Ukrajinou.

Uviedol to ruský premiér Dmitrij Medvedev v súvislosti s údajným pokusom ukrajinských diverzantov preniknúť na Krym. Moskva popoludní oznámila, že na Krym poslala pokročilý raketový systém S-400.

Napriek anexii Krymu a následnému konfliktu s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny, z rozdúchania ktorého Kyjev obviňuje Moskvu a ktorý si doteraz vyžiadal viac ako 9500 mŕtvych, k prerušeniu diplomatických vzťahov medzi oboma štátmi doteraz nedošlo.

"Pokiaľ ide o prerušenie diplomatických vzťahov, viete, že sa v dejinách stalo všeličo. Pripomeniem, že po známych udalostiach boli u nás prerušené diplomatické vzťahy s Gruzínskom," povedal agentúre Interfax Medvedev v narážke na rusko-gruzínsku vojnu v auguste 2008 o separatistické provincie Južné Osetsko a Abcházsko.

"Nechcem, aby to tak dopadlo, ale - ak nezostane iná možnosť, ako ovplyvniť situáciu - prezident môže také rozhodnutie prijať," dodal s tým, že Putinovi v tejto veci patrí posledné slovo.

"Teroristickú diverziu" na Kryme podľa Medvedeva schválilo ukrajinské vedenie, ktoré sa tak podľa neho snažilo "predviesť, že vlasť je v nebezpečenstve a že domáce problémy bude riešiť až potom, čo sa vyrovná s akýmisi problémami vonkajšími". To je podľa neho "úplne pochopiteľný krok, avšak absolútne nemorálny, zasluhujúci najhlbšie poľutovanie a odsúdenie".

Rusko v reakcii na údajnú agresiu ukrajinskej armády na Krym povolalo moderný raketový protilietadlový systém S-400. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Moskva v stredu uviedla, že pri dvoch prestrelkách "s diverznými a teroristickými silami" na polostrove Krym boli zabití dvaja ruskí vojaci a niekoľko ďalších bolo zranených. Incident prudko vyostril rusko-ukrajinské vzťahy.

Putin v stredu obvinil Kyjev, že siaha po terore, namiesto aby sa snažil o mierové urovnanie konfliktu. Odvolal tiež stretnutie takzvanej normandskej skupiny, ktorej členmi sú Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko.

Tá sa mala na najvyššej úrovni zísť začiatkom septembra na okraj konferencie štátov skupiny G20 v Číne. Ukrajinský prezident Porošenko vzápätí odmietol ruské obvinenia ako nezmyselné a cynické. Vo štvrtok nariadil najvyššiu bojovú pohotovosť pri Kryme a v Donbasu.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov na jar 2014 po náhlivo zorganizovanom referende. Začlenenie Krymu do Ruskej federácie drvivá väčšina štátov neuznala.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 04 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 05 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:57