StoryEditor

"Nezostal tu jeden obývateľný dom." Po ničivom zemetrasení v Taliansku zahynulo 247 ľudí

24.08.2016, 16:30
Zemetrasenie zničilo množstvo domov, otrasy boli citeľné aj v Ríme.

  • V noci o 3:36 SELČ postihlo centrálne Taliansko zemetrasenie
  • Podľa amerického seizmologického ústavu USGS malo silu 6,2 stupňa
  • Vo štvrtok ráno agentúry informovali o 6 obetiach, aktuálne ich počet narástol na 247, tento údaj môže ešte narastať
  • Z postihnutých miest hlásia množstvo zničených budov
  • Otrasy bolo cítiť aj v Ríme

Na 247 stúpol počet obetí stredajšieho zemetrasenia v strednej časti Talianska. Informovala o tom dnes agentúra ANSA.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zasiahlo regióny Umbria, Lazio a Marche. Mnoho ľudí zostalo uväznených pod troskami domov, pripomenula agentúra DPA.

Niektorí ľudia zo zasiahnutého stredotalianskeho mesta Amatrice trávili prvú noc v provizórnom útočisku na okraji mesta. Pre obyvateľov bola pripravená voda vo fľašiach, pečivo, keksy a plienky, hoci sa tam nenachádzali žiadne bábätká.

Záchranári boli v stredu nútení pozastaviť pátranie po preživších na mieste hotela Roma v Amatrice, ktorého budovu vážne zemetrasenie poškodilo. Predstavitelia záchranárov uviedli, že v čase otrasov dnes skoro ráno sa v hoteli nachádzalo približne 70 ľudí. Zatiaľ z trosiek vytiahli päť tiel.

Záchranár povedal približne o 22.00 h pre tlačovú agentúru AP, že je príliš veľká tma a hrozí priveľké nebezpečie na to, aby pokračovali. Fotograf AP na mieste potvrdil, že noc je úplne temná.

Jedným z ľudí usmrtených troskami hotela, je 11-ročný chlapec, ktorý predtým prejavoval známky života.
Na iných miestach v strednom Taliansku, zasiahnutých zemetrasením, pokračuje pátranie po preživších a obetiach aj v noci.

Zemetrasenie v Taliansku 17:32 Merkelová: Fotografie z miesta sú strašné Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že Nemecko je pripravené Taliansku poskytnúť potrebnú pomoc. "Fotografie z miesta sú strašné. Budeme pripravení urobiť všetko, čo môžeme, aby sme Taliansku pomohli," povedala Merkelová na tlačovej konferencii v Estónsku, kde je v súčasnosti na štátnej návšteve.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
16:35 Dedina vyzerá ako zbombardovaná Podľa predsedníčky Poslaneckej snemovne talianskeho parlamentu Laury Boldriniovej, ktorá navštívila svoje rodisko Marche v strednej časti krajiny, nezostalo z tejto dediny vôbec nič. "Vyzerá to, ako keby bola zbombardovaná," povedala. 16:23 Obetí znova pribudlo Počet obetí zemetrasenia stúpol na 73. Novú bilanciu oznámil taliansky úrad civilnej obrany. Aj toto najnovšie číslo je však iba predbežné, keďže záchranné operácie v postihnutých oblastiach stále pokračujú.   15:22 Nové otrasy vyvolali paniku Nové otrasy so silou 4,9 stupňa popoludní zasiahli oblasti Talianska, kde skoro ráno udrelo silné zemetrasenie. Následné záchvevy medzi obyvateľmi vyvolali paniku a pocítili hlavne ľudia v meste Arquata del Tronto, ktoré sa ešte len spamätáva z ranných otrasov. 15:13 V meste Amatrice museli evakuovať miestnu nemocnicu, ktorú zemetrasenie poškodilo 15:12 Z trosiek vytiahli desiatky živých ľudí Záchranné práce sú v plnom prúde. Po zavalených ľuďoch pátrajú tisíce záchranárov a vojakov. Talianska lesná stráž uviedla, že v dedine Pescara del Tronto, ktorá tiež patrí k najviac postihnutým, z trosiek vytiahla desiatky živých. Oznámila ale, že sa stále nepodarilo preniknúť do odľahlej osady Peracchia. 14:50 Počet obetí rapídne narástol Zemetrasenie, ktoré dnes ráno zasiahlo Taliansko, si vyžiadalo najmenej 63 mŕtvych. Uviedla to agentúra ANSA, ktorá vychádza z informácií úradov a zo zistení svojich spravodajcov. Najtragickejšiu bilanciu hlási mestečko Amatrice, ktoré udáva 35 mŕtvych. 14:11 V Accumoli nezostal jediný obývateľný dom Zemetrasenie v strednom Taliansku pripravilo o strechu nad hlavou tisíce ľudí. Starosta Accumoli vyhlásil, že v dedine nezostal jediný obývateľný dom.
Zdroj: Reuters
14:03 Záchranári vyťahujú zraneného muža spod sutín domu v meste Accumoli
Zdroj: TASR/AP
13:35 Slováci medzi obeťami nie sú Medzi zranenými a obeťami zemetrasenia v Taliansku sa zatiaľ slovenskí občania nenachádzajú. Pre TASR to povedal riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Skoček. Zároveň dodal, že zastupiteľské úrady v Taliansku situáciu neustále sledujú a komunikujú s talianskymi úradmi. 13:34 Renzi: V ťažkých časoch Taliansko vie, čo robiť "Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí s holými rukami v troskách hľadajú živých. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa dobrovoľne pridali," povedal taliansky premiér Renzi a dodal, že krajina sa musí pripraviť na núdzový stav nielen v najbližších hodinách, ale aj v najbližších dňoch a týždňoch. "V ťažkých časoch Taliansko vie, čo robiť."
Zdroj: Reuters
13:18 Fico vyjadril v sústrastnom telegrame zármutok Premiér Robert Fico dnes zaslal sústrastný telegram  talianskemu premiérovi Matteovi Renzimu. Vyjadril svoj zármutok nad následkami ničivého zemetrasenia a vo svojom mene i v mene celej vlády vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí ničivého zemetrasenia a potvrdil pripravenosť Slovenska poskytnúť Taliansku pomoc. 13:15 Z trosiek zachránili psa 13:10 Juncker: Naše myšlienky patria rodinám a známym obetí "Zdieľame účasť s obyvateľmi Talianska a sme pripravení pomôcť so všetkým, čo je v našich silách," napísal v liste Renzimu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Tiež uviedol, že správu o zemetrasení prijal s hlbokým zármutkom. "Naše myšlienky patria rodinám a známym obetí," dodal. 13:02 Figeľ zažil zemetrasenie na vlastnej koži Ján Figeľ sa nachádza v talianskom Rimini na medzinárodnej konferencii a osobne zažil prejavy zemetrasenia. "Nadránom ma v hoteli prebudili silné otrasy stien, cítil som mykanie postele a nábytku, luster sa hýbal ako kyvadlo hodín. Bolo pol štvrtej a chvenie budovy trvalo takmer pol minúty," reagoval Figeľ pre Teraz.sk.
Zdroj: TASR/Michal Svítok
12:55 V akcii sú vrtuľníky Pre najviac zasiahnuté oblasti sú pripravené dva stanové tábory s kapacitou 500 lôžok, oznámil Úrad civilnej ochrany. V oblasti už operuje aj sedem vrtuľníkov záchrannej služby. 12:43 Premiér Renzi navštívi zasiahnuté oblasti Taliansky premiér Matteo Renzi v televíznom prejave oznámil, že sa v stredu popoludní vydá do oblastí zasiahnutých zemetrasením. 12:43 Amatrice pred a po zemetrasení 12:35 Zničené centrum mesta Amatrice
Zdroj: TASR/AP
12:30 Najviac zasiahnuté obce Medzi najviac zasiahnuté katastrofou patria Accumoli, Amatrice a Pescara del Tronto. Tieto obce už skôr oznámili viac ako 20 mŕtvych. Úrad civilnej ochrany uviedol, že z Accumoli a Amatrice je novo hlásených 28 obetí, z dediny Pescara del Tronto a jej okolia potom desať mŕtvych. 12:21 V troskách v mestečku Amatrice sa podarilo záchranárom nájsť živú ženu 12:10 Nemocnica zvoláva všetok personál Lokálna nemocnica v meste Saletta zvoláva všetok personál z dovoleniek. Nemocnica tiež vyzvala verejnosť, aby darovala krv. 12:08 Pescara del Tronto pred a po zemetrasení 11:59 Kiska poslal sústrastný telegram "S hlbokým pohnutím som prijal správu o ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo región stredného Talianska. Je ťažké nájsť slová, ktoré by vyjadrili smútok nad obeťami tejto tragickej udalosti a nad utrpením ľudí, ktorí zostali bez domova." Slovenský prezident Andrej Kiska poslal sústrastný telegram prezidentovi Talianskej republiky Sergiovi Mattarellovi.
Andrej Kiska
11:44 Počet obetí vzrástol Agentúra Reuters s odvolaním sa na taliansky úrad civilnej ochrany uviedla, že bilancia obetí zemetrasenia krátko pred poludním vzrástla na 38. 11:41 V Accumoli je množstvo ľudí bez strechy nad hlavou V meste Accumoli zostalo bez strechy nad hlavou najmenej dvetisíc ľudí, informujú talianske médiá. 11:32 Amatrice prestala existovať, vyhlásil jej starosta Situácia v Amatrice je ešte horšia, ako jej starosta Sergio Pirozzi opisoval ráno. Väčšina mestečka, ležiaceho 140 kilometrov severovýchodne od Ríma a hojne navštevovaného turistami, sa ocitla v troskách. Pacientov tamojšej regionálnej nemocnice museli evakuovať. Amatrice je momentálne ťažko dostupná, keďže prístupové cesty i samotné ulice blokujú trosky budov. Na jednej z prístupových ciest sa navyše zrútila časť mosta. "Amatrice prestala existovať, celá naša obec je v troskách," povedal Pirozzi. 11:25 Taliansky prezident vyzval národ k jednote a solidarite Európska únia prisľúbila pomoc postihnutému zemetrasením Taliansku. Taliansky prezident Sergio Mattarello vyzval národ k jednote a solidarite.
Zdroj: Reuters
11:21 Záchranári hľadajú dve malé dievčatá V obci Pescara del Tronto prebieha záchranná operácia. Záchranári pod troskami hľadajú dve malé dievčatá. Talianska televízna stanica Rai však informuje, že z trosiek sa nikto neozýva. Rodičov zavalených dievčat sa podarilo vyslobodiť. 11:11 Pod troskami môžu byť stovky ľudí Okrem doteraz známej bilancie 21 mŕtvych, hlásia talianske úrady po zemetrasení desiatky zranených. Miestne úrady predpokladajú, že pod troskami zrútených budov sa nachádzajú stovky ľudí 11:06 Som v myšlienkach so všetkými, povedal pápež "Som v myšlienkach so všetkými, ktorých postihlo zemetrasenie, ktorí stratili svojich milovaných a ktorí sú stále otrasení strachom," uviedol pápež František. Zároveň poďakoval záchranárom a dobrovoľníkom za ich úsilie pri pátraní po zavalených ľuďoch. 10:58 Obnovená mapa agentúry AFP 10:57 Záchranári sa ešte nedostali na všetky postihnuté miesta Šéf talianskej civilnej obrany Fabrizio Curcio na tlačovej konferencii vyhlásil, že záchranári sa stále ešte nedostali do všetkých postihnutých oblastí. "Je samozrejmé, že máme problémy dostať sa na niektoré miesta," dodal s tým, že na pomoc bola preto povolaná aj armáda. 10:44 Talianska verejnosť bola požiadaná o darovanie krvi Združenie talianskych dobrovoľných darcov krvi AVIS sa obrátilo s výzvou na verejnosť, aby poskytla krv nemocnici v meste Rieti. "Budeme potrebovať transfúzie všetkých krvných skupín," uviedlo združenie. 10:41 Video ukazuje záchranné práce 10:30 Starosta mestečka Amatrice očakáva desiatky obetí Starosta mestečka Amatrice Sergio Pirozzi najskôr hovoril o polovici mesta v troskách, hneď po úsvite a obhliadke odhadol, že skaza postihla tri štvrtiny Amatrice. "Pripravujeme miesto pre telá," povedal Pirozzi, ktorý očakáva desiatky obetí. Dodal, že stále nie je jasné, koľko ľudí je pod troskami. 10:23 Nasledovali ďalšie otrasy Po hlavných otrasoch zaznamenali seizmológovia v ďalších troch hodinách ešte 17 následných otrasov, ten najsilnejší mal silu 5,5 stupňa. 10:23 "Bolo to hrozné" "Bolo to hrozne silné. Videla som, Ako s nami posteľ sama od seba cestovala po izbe," povedala pre Reuters Lina Mercantiniová z obce Ceselli.
Zemetrasenie zničilo množstvo domov, otrasy boli citeľné aj v Ríme.
Zdroj: Reuters
10:15 Celkový počet obetí narástol na 21 Zemetrasenie v Taliansku si vyžiadalo podľa novej úradnej bilancie najmenej 21 mŕtvych, nespresnený počet ľudí je podľa záchranárov uväznený pod troskami. 10:14 Najviac obetí zatiaľ hlási obec Pescara del Tronto Zatiaľ najtragickejšie správy z dediny Pescara del Tronto, ktorá informovala o desiatich mŕtvych vrátane postaršieho manželského páru. Úrad civilnej ochrany uviedol, že z dediny bolo do nemocnice previezli dvadsať zranených. Pôvodne z obce hlásili dve obete.
09:46 V roku 1980 zahynulo 2914 ľudí Za posledných 50 rokov zasiahlo Taliansko viacero silných zemetrasení. Najsilnejšie udrelo 23. novembra 1980. Pri zemetrasení v južnom Taliansku so silou 7,2 stupňa Richterovej stupnice zahynulo 2914 osôb. Epicentrum sa nachádzalo v Eboli, najviac postihnutý bol Neapol a jeho okolie. 09:36 "Polovica mesta je preč" V mestečku Amatrice našli záchranári päť mŕtvych. "Polovica mesta je preč," vyhlásil starosta Amatrice Sergio Pirozzi. "Pod troskami sú ľudia. Došlo k zosuvu pôdy a hrozí zrútenie mosta," povedal. Zdôraznil, že je potrebné doviezť ťažkú techniku na odstránenie trosiek a vytiahnutie zranených. 09:29 Seizmogram stredajšieho zemetrasenia v Taliansku: 09:28 Zemetrasenie je následkom zlomu Zemetrasenie vzniklo následkom zlomu v litosferickej doske, keď jedna z krýh voči druhej klesne. V terajšom prípade sa tyrhenská panva, ktorú ohraničujú oblasti medzi Sicíliou a Sardíniou, rozpínala, čím tlačila eurázijskú dosku na africkú rýchlejšie, než boli tieto dosky schopné ustupovať. V mieste zemetrasenia sa eurázijská doska pohybuje severovýchodne o 24 milimetrov ročne. 09:25 Otrasy bolo cítiť vo veľkej časti Talianska Zemetrasenie malo podľa amerického seizmologického ústavu USGS silu 6,2 stupňa a udrelo v 3:36 SELČ. Taliansky seizmologický ústav nameral silu šesť stupňov. Otrasy boli cítiť vo veľkej časti Talianska, a to aj v Ríme, ktorý leží 150 kilometrov od epicentra. 09:23 "Je to tu tragické. Máme mŕtvych a zničené budovy" V zemetrasení postihnutom meste Accumoli doteraz našli záchranári šesť tiel. Starosta už skôr oznámil, že medzi mŕtvymi je dvojica rodičov s dvoma deťmi. "Je to tu tragické. Máme mŕtvych a zničené budovy," povedal starosta agentúre Agi. 09:21 Zemetrasenie zasiahlo centrálne Taliansko a otrasy boli cítiť aj v Ríme, hlásených je 13 obetí Talianske úrady hlásia 13 mŕtvych s tým, že počet obetí môže stúpať.

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:48