StoryEditor

Turecké tanky prvýkrát prekročili hranice so Sýriou, spustili ofenzívu proti islamistom

24.08.2016, 11:15
Autor:
ČTKČTK
Podľa tureckých štátnych médií je cieľom ofenzívy vyčistiť sýrske pohraničie od radikálov z Islamského štátu

Turecko dnes ráno začalo za podpory letectva medzinárodnej koalície, vedenej USA, ofenzívu proti radikálom z takzvaného Islamského štátu (IS) pri pohraničnom severosýrskom meste Džarabulus.

Sýrske ministerstvo zahraničia v reakcii uviedlo, že ide o narušenie zvrchovaného územia, a obvinilo Ankaru, že chce IS v Sýrii nahradiť "inými teroristickými skupinami".

Podľa svetových agentúr, ktoré sa odvolávajú na tureckú armádu, vošla na územie Sýrie aj desiatka tankov. Podľa televízie NTV ich bolo až dvadsať. V oblasti sú hlásené tvrdé boje, radikáli z IS paľbu opätujú.

Podľa tureckých štátnych médií je cieľom ofenzívy vyčistiť sýrske pohraničie od radikálov z IS, ktorí dlhodobo ostreľujú turecké pohraničie a vykonávajú teroristické útoky po celej krajine.

Naposledy v sobotu zabil samovražedný atentátnik v tureckom Gaziantepe neďaleko hraníc so Sýriou 54 ľudí, vrátane 22 detí. Podľa Ankary ho spáchali džihádisti z IS.

sýria mapa IHS Conflict Monitor

Podľa niektorých zdrojov je cieľom tureckej ofenzívy zabrániť tomu, aby kontrolu sýrskeho územia pri tureckej hranici prevzali kurdskí bojovníci. Tí sú dôležitou súčasťou arabsko-kurdskej koalície Demokratické sily Sýria (SDF), ktorú podporujú USA.

SDF v posledných týždňoch napríklad dobyla z rúk IS v sýrskom pohraničí mesto Manbidž. Dobytie ďalšej bašty IS mesta Džarabulus je cieľom terajšej ofenzívy Turecka a medzinárodnej koalície. Turecká armáda začala ostreľovať mesto pri tureckej hranici na severe Sýrie dnes ráno okolo 3:00 SELČ.

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu vyzval sýrskych kurdských bojovníkov, aby sa vrátili na východ od rieky Eufrat, inak Turecko "urobí, čo je potrebné". Mesto Džarabulus, o ktoré sa teraz vedú boje, leží na západ od rieky Eufrat. Hovorca sýrskych Kurdov z YPG dnes označil ofenzívu Turecka v Sýrii za "do očí bijúcu agresiu".

Kurdské milície YPG sa významne podieľajú na boji proti radikálom z IS na severe a východe Sýrie, kde žijú sýrski Kurdi. YPG sú ozbrojeným krídlom strany sýrskych Kurdov PYD a udržiavajú kontakty s tureckou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorú turecká vláda označuje za teroristickú a vedie proti nej už roky boj najmä na juhovýchode Turecka. PKK bojuje od roku 1984 za autonómny Kurdistan a za práva Kurdov v Turecku.

V Istanbule sa dnes uskutočnil aj policajný záťah na podozrivých z členstva v IS. Podľa agentúry Dogan raziu podnikla protiteroristická jednotka potom, čo na množstvo podozrivých boli vydané zatykače.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:37