Reuters
StoryEditor

Historická dohoda. Polstoročný konflikt v Kolumbii sa končí, obrojenci zložia zbrane

25.08.2016, 10:03
Autor:
ČTKČTK
Juhoamerickú krajinu už vyše 50 rokov trápi konflikt s povstaleckou skupinou FARC. Dnes bola oznámená dohoda, ktorá vojnu ukončí.

Kolumbijská vláda a povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) oznámili dosiahnutie dohody, ktorá má ukončiť polstoročie trvajúcu vojnu. Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na vyjednávača. Konflikt si od roku 1964 vyžiadal 260-tisíc obetí a sedem miliónov utečencov. Dohodu je potreba ešte schváliť v referende, ktoré sa uskutoční 2. októbra, oznámil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Obe strany jedného z najdlhšie trvajúcich konfliktov na svete oznámili dosiahnutie dohody, ktorá ukončí násilie a prispeje k budovaniu stability a mieru, v spoločnom vyhlásení. To prečítali zástupcovia Kuby a Nórska, ktorí v rozhovoroch figurovali ako vyjednávači. Oznámenie bolo urobené v kubánskej metropole, kde sa už v novembri 2012 začali mierové rozhovory.

Rozhodnú ľudia

Dohodu počas ceremónie v Havane podpísali šéf kolumbijskej delegácie Humberto de la Calle a hlavný vyjednávač povstalcov Iván Márquez. "Dosiahli sme náš cieľ. Je po vojne, ale je to tiež nový začiatok. Táto dohoda otvára brány oveľa inkluzívnejšej spoločnosti," vyhlásil Humberto de la Calle.

Ako uviedol prezident Santos, dnes dohodu predstaví kolumbijským zákonodarcom. Tí majú mesiac na to, aby sa k nej vyjadrili, avšak nemôžu zablokovať prezidentove plány na konanie všeľudového hlasovania. Konečné slovo pri ratifikácii dohody majú práve voliči v referende.

Volal aj Obama

Kolumbijskému prezidentovi už po telefóne gratuloval jeho americký náprotivok Barack Obama. "Prezident považuje tento historický deň za veľmi zásadný okamih na dlhej ceste k plnej implementácii a platnosti trvalej mierovej dohody, ktorá môže posilniť bezpečnosť a prosperitu kolumbijského ľudu," uviedol Biely dom vo svojom vyhlásení.

Dohoda stanovuje, že sa povstalci vzdajú ozbrojeného boja a zapoja sa do legálneho politického procesu. Zástupcovia FARC s tým súhlasili.

Radikálne ľavicové hnutie FARC, ktoré má teraz asi 7-tisíc členov, založil v roku 1964 Manuel Marulanda, zvaný Tirofijo (Presná rana), ktorý ho viedol až do svojej smrti v marci 2008. Vtedy malo hnutie asi 16-tisíc členov a ovládalo zhruba tretinu Kolumbie, najmä juh krajiny. Financie získavalo z obchodu s drogami a prostredníctvom únosov a vydierania.

01 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 02 - Modified: 2024-03-27 22:49:04 - Feat.: - Title: Kolumbijská armáda zadržala loď s rekordným množstvom kokaínu 03 - Modified: 2024-03-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Toto je najviac preľudnené miesto na svete. Na preplnenom ostrove nemajú žiadne autá ani toalety 04 - Modified: 2024-03-16 07:58:15 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident chce zmeniť ústavu, aby presadil reformy bez Kongresu 05 - Modified: 2024-02-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje viac vojakov na boj s Ruskom, na pomoc prichádzajú profesionáli z Kolumbie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:30