TASR/AP
StoryEditor

Ruská armáda má poplach. Putin chce ovládnuť Ukrajinu a destabilizovať svet, hovorí Porošenko

25.08.2016, 11:25
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin dnes ako vrchný veliteľ ozbrojených síl nariadil mimoriadnu previerku bojovej pohotovosti vojsk.

Pohotovosť nariadil Putin hneď v troch vojenských okruhoch, na juhu, západe a v centrálnej časti Ruska. Oznámil to minister obrany Sergej Šojgu. Do akcie, ktorá potrvá do konca augusta, je zapojená tiež Severná flotila a velenie leteckých, kozmických a výsadkových vojsk.

"Dnes podľa rozhodnutia vrchného veliteľa ruských ozbrojených síl začala ďalšia mimoriadna previerka. Vojská Južného, ​​časť síl Západného a Centrálneho vojenského okruhu, hlavného velenia vzdušných a kozmických vojsk a velenie výsadkových vojsk sa od 7:00 moskovského času (8:00 SELČ) prevádzajú do plnej bojovej pohotovosti," vyhlásil Šojgu na porade na ministerstve obrany.

Krízová situácia pri ukrajinských hraniciach

Cieľom je podľa ministra preveriť schopnosť vojsk lokalizovať krízové ​​situácie, čo sa týka predovšetkým "juhozápadného strategického smeru", teda oblasti, v ktorej Rusko susedí s Ukrajinou.

Kvôli incidentu s údajným pokusom ukrajinských diverzantov preniknúť na Krym, anektovaný Ruskom pred dvoma rokmi, sa vzťahy medzi oboma susednými štátmi prudko zhoršili, z ukrajinskej strany zazneli aj obvinenia, že Rusko hľadá zámienku k vojne.

Porošenko: Putin chce ovládnuť Ukrajinu

Prezident Petro Porošenko v rozhovore poskytnutom americkej televízii CNN obvinil ruské vedenie zo snahy ovládnuť Ukrajinu.

"Putinovým cieľom je pokúsiť sa destabilizovať situáciu na Ukrajine. Nepotrebujú Doneck, ani Luhansk (východoukrajinské mestá ovládnuté proruskými separatistami, pozn. red). Potrebujú, aby celá Ukrajina bola súčasťou ruského impéria. Chcú destabilizovať globálnu bezpečnostnú situáciu vo svete" vyhlásil.

Podľa neho sa Rusko snaží znížiť úroveň bezpečnosti a stability vo svete. "Jedna z krajín, ktorá je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, je agresorom. Globálny svet by sa mal zjednotiť, aby našiel správnu odpoveď na tieto agresívne akcie," dodal Porošenko.

Konflikt na východe Ukrajiny majú rezervované vzťahy separatistami si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 9500 mŕtvych. Kyjev a Západ obviňujú Moskvu z vojenskej podpory povstalcov, Rusko priame zapojenie do konfliktu popiera.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:33