Reuters
StoryEditor

"Merkel muss weg," ozývalo sa Prahou. Misia nevyšla, Čechov si Angela nezískala, píše nemecká tlač

26.08.2016, 10:15
Autor:
ČTKČTK
Kancelárke Angele Merkelovej sa podľa nemeckých médií nepodarilo pri štvrtkovej návšteve Prahy získať českých politikov na svoju stranu v migračnej kríze.

Médiá si všimli demonštrácie proti kancelárke a to, že Merkelová sa na jednotlivých zastávkach svojej cesty po českej metropole stretávala s piskotom.

"Sklamanie pre Angelu Merkelovú: pri svojej návšteve Prahy sa kancelárke nepodarilo prinútiť Česko k tomu, aby podporilo záväzné kvóty pre rozdeľovanie utečencov v EÚ," uviedol svoj článok o ceste Merkelovej do Česka server Spiegel Online.

Merkelová zostáva izolovaná

V rovnakom duchu informuje o návšteve kancelárky aj denník Die Welt. "Kancelárke Angele Merkelovej sa pri návšteve Prahy nepodarilo získať českú vládu pre svoju utečeneckú politiku. Stredoľavý kabinet trvá na svojom odpore voči európskym kvótam pre prijímanie žiadateľov o ochranu," napísal denník.

"Cesta kancelárky Merkelovej po východných krajinách EÚ nebude korunovaná úspechom. Vo svojej utečeneckej politike zostáva izolovaná," komentuje štvrtkovú cestu Merkelovej do Prahy, ale aj plánované piatkové rokovania so štátmi Vyšehradskej skupiny (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) vo Varšave denník Schwäbische Zeitung.

"To, že by Východoeurópania opustili svoj odmietavý postoj (na prijímanie utečencov), sa nedalo očakávať. Nemecko (pre nich) síce je najdôležitejší obchodný partner, ale kým sa odporcovia spoločného riešenia nebudú musieť báť skutočne účinných sankcií, ako je odobratie hlasovacích práv (v EÚ) alebo podporných fondov, len málo sa toho zmení," napísal denník Schwäbische Zeitung.

"Piskot pre kancelárku"

Médiá si tiež všimli demonštrácie proti Merkelovej v Prahe. Die Welt vypočítava, že odporcovia imigrácie zvolali celkom šesť protestných zhromaždení, okrem iného aj pred sídlom vlády, kde kancelárka rokovala s premiérom Bohuslavom Sobotkom. Všímajú si tiež to, že demonštranti nemecky volali "Merkel muss weg" (Merkelová musí preč).

Protesty proti kancelárke zaznamenali aj ďalšie nemecké médiá. Denník Tagesspiegel svoj článok o ceste Merkelovej do Prahy uvádza titulkom "piskot pre kancelárku".

Najčítanejší nemecký denník Bild vyzdvihol z návštevy Merkelovej moment, kedy neznámy muž chcel nabehnúť do kolóny s kancelárkou, ktorá mierila k úradu vlády. Denník hovorí o "šokujúcom momente", pripomína ale aj vyjadrenie českej polície, že Merkelová nebola v ohrození.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:59