f 15 stíhačka usaReuters
StoryEditor

Bulhari už majú dosť provokácií ruských pilotov, o pomoc požiadali Američanov

26.08.2016, 12:26
Americké letectvo pomôže s ochranou vzdušného priestoru Bulharska, ktoré rieši nechcené prelety ruských strojov.

Bulharsko pritom trápi malý počet prevádzkyschopných pohotovostných lietadiel. Američania do krajiny v septembri vyšlú osem lietadiel F-15. Hliadkovať budú zatiaľ týždeň v rámci amerického balíčka opatrení na odstrašenie Ruska a podporenie spojencov na východnej hranici NATO.

"NATO berie svoju zodpovednosť, teda zaistenie bezpečnosti a integrity vzdušného priestoru veľmi vážne. Táto misia je prejavom solidarity a podpory pre nášho spojenca - Bulharsko," uviedol námestník generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow.

Dve americké lietadlá F-15 budú od 9. septembra zo základne Graf Ignatieva zhruba týždeň spoločne hliadkovať s bulharskými strojmi. Zosilnenie hliadok je súčasťou balíčka amerických opatrení, ktoré majú uistiť o spolupráci spojencov na východnej hranici NATO a zároveň odstrašiť Rusko. Zvyšné stroje sa zapoja do spoločného cvičenia s bulharským letectvom.

O pomoc so zabezpečením vzdušného priestoru požiadalo samo Bulharsko, ktoré trápi nedostatok prevádzkyschopných nadzvukových strojov. Už začiatkom roku tamojší parlament schválil dodatky zákona o obrane a ozbrojených silách umožňujúce, aby bulharský vzdušný priestor strážilo letectvo členských štátov Severoatlantickej aliancie v rámci takzvaného Air Policing.

Trúfalé ruské stíhačky

Minister obrany Nikolaj Nenčev uviedol, že len v júli Bulharsko zaznamenalo najmenej desať prípadov, kedy ruské vojenské lietadlá počas letu nad Čiernym morom porušili pravidlá pre lietanie v medzinárodnom vzdušnom priestore a museli k nim štartovať pohotovostné stíhačky.

Ruské stroje sa podľa jeho slov priblížili k bulharskému vzdušnému priestoru a mali vypnuté automatické transpondéry, teda zariadenie umožňujúce automatickú identifikáciu lietadla vo vzdušnom priestore pre potreby riadenia letovej prevádzky a poskytujúce základné údaje o lietadle vrátane kódu letu alebo výške.

Keď je však transpondér vypnutý, stredisko riadenia letovej prevádzky taký stroj bez identifikácie označuje za neznámy cieľ a štartujú k nemu pohotovostné stíhačky.

Nenčev označil lety ruských lietadiel za "provokáciu" a upozornil, že ide o vzdušný priestor nielen Bulharska, ale celej Aliancie, ktorej členom jeho krajina je. Moskva obvinenia odmietla.

Bulharským MiGom chýbajú motory

Stroje sovietskej výroby MiG-29, ktoré tvoria chrbticu bulharských vzdušných síl, totiž nezadržateľne zastarávajú. Letectvo ich prevádzkuje 15 (z toho tri dvojmiestne). Koncom minulého roka ale vypršala servisná zmluva s ruskou spoločnosťou RSK-MiG a bulharské ministerstvo obrany ju odmietlo predĺžiť.

Argumentovalo predovšetkým tým, že Bulharsko ako členská krajina NATO by malo zmenšiť svoju doterajšiu závislosť na Rusku a to predovšetkým vo svetle ruskej anexie Krymu a akcií na Ukrajine.

Bez servisu a náhradných dielov, predovšetkým motorov, má ale bulharské letectvo namiesto tucta strojov od polovice tohto roka iba niekoľko letuschopných stíhačiek. V súčasnej dobe sú v prevádzke len štyri lietadlá MiG-29 s dostatkom letových hodín, než u nich bude musieť byť vykonaná dôkladná revízia motorov.

Ďalších šesť lietadiel už podľa ministerstva obrany nutne potrebuje revíziu či priamo výmenu motorov.

Vláda v Sofii chce najmenej desiatku lietadiel modernizovať a výhľadovo potom nakúpiť nové alebo "mierne zalietané" stíhačky. Reálne ponuky sú zatiaľ údajne tri: staršie americké stroje F-16, švédske JAS-39 Gripen alebo lietadlá Eurofighter Typhoon.

01 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 02 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 03 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:22