twitter.com/Gissur Simonarson
StoryEditor

"Je nechutné, ako mu vymyli mozog." Brit spoznal medzi zabijakmi Islamského štátu svojho 13-ročného syna

29.08.2016, 13:34
Video Islamského štátu zobrazuje ozbrojených chlapcov, ako popravia päticu zajatcov.

Keď sa pozeral na propagačné video Islamského štátu, netušil ešte muž žijúci vo Veľkej Británii, že na ňom spozná svojho 13-ročného syna. Matkou chlapca je údajne Sally Jonesová, jedna z najhľadanejších teroristiek na svete a tzv. Biela vdova po džihádistickom veliteľovi.

Znepokojujúce video, ktoré zverejnil Islamský štát, zobrazuje päticu ozbrojených chlapcov. Pred každým z nich kľačí kurdský zajatec oblečený do oranžovej kombinézy. Deti ku koncu videa zameriavajú zbrane na hlavy zajatých mužov. Jeden z chlapcov je opísaný ako Abu Abdullah al-Britani.

Muž žijúci v Británii, ktorý odmietol, aby bolo jeho meno zverejnené z dôvodu bezpečia, tvrdí, že na videu spoznal 13-ročného syna Joja. S bývalou manželkou Sally Jonesovou sa rozišli krátko po tom, čo sa im v roku 2004 v britskom Kente potomok narodil.

Jonesová následne konvertovala na islam a neskôr si vzala bojovníka Islamského štátu a aj s desaťročným Jojom v roku 2013 utiekla do Sýrie. Ženin druhý muž Junaid Hussain vlani zomrel počas jedného z útokov.

Na syna spomína otec s rozporuplnými pocitmi. "Bol veľmi šikovný, zaujímal sa o chrobáky, bol jednoducho normálny. Je nechutné, ako mu vymyli mozog," povedal podľa serveru The Independent.

Jeden z jeho priateľov si na chlapca tiež pamätá: "Bol to šťastný, citlivý chlapec. Bola radosť byť v jeho blízkosti. Som naštvaný na Sally, že odviedla nevinného chlapca v čase, keď nedokáže rozpoznať, čo je dobré a čo nie. S deťmi sa dá ľahko manipulovať. Vyhrážala sa, že odvezie Joja k islamistickým bojovníkom a nechá ho tam. Je to nechutné a nedokážem pochopiť, čo matku dovedie k niečomu takému."

Sally Jonesová, ktoré sa prezýva Umm Hussain Birtaniya, je jednou z najhľadanejších teroristiek na svete. V jednom zo svojich predchádzajúcich vyhlásení sa vyhrážala Londýnu a ďalším britským mestám teroristickými útokmi. Jej zosnulým mužom bol Junaid Hussain, veliteľ oddielu, ktorý má na starosti digitálnu hacking.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:14