merkelová nemecká vlajkaReuters
StoryEditor

Merkelová sa s migračnou krízou nezmenila, Nemecko však veľmi

31.08.2016, 11:00
Autor:
ČTKČTK
Nespokojnosť mnohých obyvateľov najväčšej európskej ekonomiky s riešením krízy sa odráža aj na obľúbenosti samotnej predsedníčky spolkovej vlády.

Presne pred rokom zaznela z úst nemeckej kancelárky Angely Merkelovej prvýkrát veta "Zvládneme to!" ("Wir schaffen das!"), ktorou najmocnejšia žena Európy reagovala na nebývalý príliv migrantov do Nemecka.

Aj po roku zostáva migračná kríza ústrednou témou nemeckej domácej aj zahraničnej politiky, píše v komentári k výročiu denník Die Welt.

V politickej búrke minulého roka pôsobila Angela Merkelová vždy ako "pevná skala", o ktorú sa každá vlna rozbije, píše Die Welt. "Práve preto ju Nemci mali radi. Bola to kontrola a vyváženosť," dodáva.

Ani po roku kancelárka svoj postoj nezmenila, avšak práve to podľa komentára mnohým Nemcom vadí. Ich krajina aj sami občania sa totiž zmenili. Zo zopätých rúk, typickej pózy Merkelovej, sa namiesto symbolu koncentrácie a hĺbavosti stal symbol odtrhnutia od reality a tvrdohlavosti.

Po dnes už slávnej vete "Zvládneme to!" nasledovalo 4. septembra rozhodnutie umožniť utečencom, ktorí uviazli v Maďarsku, cestu cez Rakúsko do Nemecka. Okamih, v ktorom Merkelová ako nikdy predtým ukázala svoju autoritu a moc predsedníčky vlády, si dnes mnohí vykladajú úplne opačne: ako dôkaz absolútnej straty kontroly, píše Die Welt.

Dôsledky jej rozhodnutia sú značné, pokračuje v komentári denník. Kým v auguste 2015 dosahovala pravicovo populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), v ktorej práve zúril vnútrostranícky boj, v prieskumoch verejnej mienky do štyroch percent podpory, teraz sa blíži k 13 percentám.

V posledných voľbách sa populisti dostali do všetkých krajinských snemov. V nedeľných voľbách v Meklenbursku-Predpomoransku by mohli skončiť dokonca pred Merkelovej kresťanskými demokratmi.

Migračná kríza a nespokojnosť s jej riešením v Nemecku neotriasla len pozíciou kresťanských demokratov, ale výrazne poznamenala aj popularitu ich predsedníčky. Kým v auguste 2015 bola Merkelová podľa prieskumov obľúbená u 67 percent opýtaných, o rok neskôr sa na tento údaj o dvadsať percentuálnych bodov znížil.

Neustále opakovanie vety "Zvládneme to!" spôsobilo, že začala znieť takmer sarkasticky, píše ďalej Die Welt. A dnes sa skutočne používa už skôr ako posmešný protimerkelovský slogan.

Zmien sa za posledný rok ale dočkali aj iné pojmy. Vlani ospevovaná nemecká kultúra vítania (Willkommenskultur) sa podľa Die Welt postupne premenila v cynizmus. Predtým neprijateľné slovo Überfremdung (príliš veľa cudzincov) sa dokonca dostalo do slovníka ministra vnútra Thomasa de Maizièrea.

Nemecko je podľa komentára v Európe osamotené, aj keď to mnoho politikov odmieta pripustiť. Aké má v Európe postavenie, sa dá vytušiť napríklad z návštev Merkelovej v Česku alebo Poľsku, kde je nemecká utečenecká politika vždy hlavným bodom programu.

"Angela Merkelová ešte stále vyhlasuje: 'Zvládneme to!'. Veľa občanov a jej politických súputníkov, európski susedia aj dobrovoľníci, ktorí pomáhajú utečencom, sa po roku cítia inak: vyčerpaní. Na tom, či kancelárka bude niekedy ochotná tento ich pocit akceptovať, záleží mnohé. V neposlednom rade aj jej politická budúcnosť," uzatvára Die Welt.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:09