StoryEditor

Koľko Rusov bojovalo na Ukrajine? Medaily naznačujú, že viac ako desaťtisíc

02.09.2016, 09:47
Ruskí velitelia zakazovali svojim vojakom chváliť sa medailami za nasadenie na Ukrajine, ocenení vojaci ale nie vždy zákazy vypočuli.

Snímky vyznamenaní, zverejnené na sociálnych sieťach, priviedli analytické združenie Bellingcat k odhadu, že na východe Ukrajiny bojovalo viac ako desať tisíc Rusov.

Vlani v januári sa na jednom z profilov ruskej sociálnej siete VKontakte (ruská obdoba Facebooku) objavila snímka ruskej vojenskej medaily "Za chrabrosť" s poďakovaním. Rýchlo k nej pribudla reakcia: "Ale veliteľ brigády zakázal nahrávanie fotiek medailí!"

"Mne osobne to nepovedal, takže na to kašlem," odpísal človek, ktorý fotografiu nahral.

Usvedčujúce sériové čísla

Nebol jediný, kto sa v uplynulých mesiacoch a vlastne už aj rokoch pochválil ruským štátnym vyznamenaním a dekrétom o udelení. Snímky pritom obsahujú sériové čísla medailí a dátum udelenia, takže možno sledovať, koľko ich bolo k akému dátumu udelených.

medaily ruskí vojaci Bellingcat

Už samotný zákaz "chválenia sa" je pozoruhodný: zmyslom vyznamenania odjakživa bolo vyzdvihnúť vlastnosti konkrétneho človeka a dať ho za vzor. Možno aj preto niektorí ruskí vojaci neodolali a na sociálnych sieťach sa pochválili.

Teoreticky určite nemožno vylúčiť, že je to celé trik majúci za cieľ očierniť Rusko. Lenže pôsobí príliš sofistikovane a vyžadovalo by to koordinovanú dlhodobú prácu s neistým výsledkom. V rusko-ukrajinskej informačnej vojne sú bežnejšie metódy typu použitia snímky stanu z fotobanky na "doloženie" prítomnosti ukrajinských diverzantov na Kryme.

Za podvrh nepokladá zábery medailí ani združenie Bellingcat zameriavajúce sa na analýzu otvorených zdrojov. "Je možné preukázať, že množstvo medailí udelených v rokoch 2014 a 2015 bolo rádovo vyššie oproti rokom predošlým. Medailí "Za zásluhy v boji" bolo medzi novembrom 2014 a februárom 2016 udelených 4 300, čo naznačuje rozsiahle vojenské operácie v tomto období," píše Bellingcat.

medaila rusko vojak Bellingcat

Celkovo podľa združenia ruské úrady za uvedenú dobu udelili desaťtisíc vyznamenaní. Pred začiatkom bojov na východe Ukrajiny udeľovali ruské úrady za porovnateľnú dobu zhruba tisíc až tisícpäťsto medailí - je teda zrejmé, že nie každá z desiatich tisíc udelených medailí skončila na hrudi Rusa bojujúceho na Ukrajine.

Aj tak sa ale podľa Bellingcat do bojov v Donbase zapojilo vyše desaťtisíc vojakov. Svoj kvalifikovaný odhad opiera združenie o to, že pri vojenských konfliktoch zďaleka nebýva vyznamenaný každý vojak.

Medaily pre tisíce ľudí navyše

Združenie zmapovalo aj to, ako po začiatku bojov na východe Ukrajiny výrazne stúpol počet udelených ocenení. Zo štyroch vyznamenaní, ktoré analytici Bellingcatu zahrnuli do skúmania, je jedna medaila čisto pre vojakov a nesie názov "Za zásluhy v boji". Od jej vzniku v roku 2003 ju priebežne dostávalo zhruba 200 príslušníkov ozbrojených síl ročne.

Za necelý rok, medzi 7. novembrom 2014 1. septembrom 2015 (keď Rusko oficiálne začalo bojovať v Sýrii a teda pribudla ďalšia možnosť získať medailu), pribudlo zhruba 3 300 držiteľov tejto medaily.

U medaily "Za chrabrosť" je počítanie zložitejšie. Podmienky jej udeľovania sa v čase menili, môžu ju dostávať aj civilní zamestnanci ministerstva vnútra a sériové čísla medailí presahujú 65 tisíc.

Podľa Bellingcat udeľovali ruské úrady v rokoch 1994-2014 v priemere takmer deväť medailí "Za chrabrosť" denne (okrem iného aj účastníkom vojen v Čečensku), z toho od septembra 2008 do augusta 2014 v priemere 1,4 medaily denne. Od augusta 2014 do novembra 2015 potom v priemere viac ako šesť medailí denne, a to skôr na začiatku tohto obdobia.

Pribudlo aj udelených Suvorovových a Žukovových medailí. Tej druhej, ktorej číslovanie ruské úrady v roku 2010 reštartovali spolu s úpravou parametrov a vzhľadu medaily, bolo do 12. decembra 2014 udelených 277. Za šesť týždňov sa toto číslo zdvojnásobilo.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:29