StoryEditor

Vysoký komisár OSN prirovnal Fica k metódam Islamského štátu. Týchto lídrov zaradil medzi najväčších populistov

06.09.2016, 16:57
Autor:
ČTKČTK
Vysoký predstaviteľ Organizácie spojených národov kritizoval prístup svetových lídrov.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zaid Husajn kritizoval európskych krajne pravicových a populistických politikov, ktorých počínanie a rétoriku prirovnal k radikálnemu hnutiu Islamský štát.

Medzi politických demagógov a blúznivcov, ako ich označil, zaradil viacerých vplyvných európskych aj svetových politikov, pričom naväčšej kritike podrobil holanďana Geerta Wildersa. 

Pozrite si v galérii všetkých lídrov, ktorých vymenoval Husajn.

"Čo má Wilders spoločné s Trumpom, (maďarským premiérom Viktorom) Orbánom, Zemanom, (rakúskym kandidátom na prezidenta Robertom) Hoferom, Le Penovou, (predstaviteľom britských nacionalistov Nigelom) Farageom, to má tiež spoločné s Daeš," citoval dnes portál Time z Husajnovho pondelkového prejavu na konferencii v Haagu, v ktorom komisár pre IS použil arabskú skratku Daeš.

"Populisti využívajú polopravdy a prílišné zjednodušenie, čo sú dva skalpely najväčších propagandistov," povedal Husajn s tým, že perfektným priestorom sú pre nich internet a sociálne médiá.

Hoci sa Husajn zmienil o mnohých európskych politikoch so spornými názorom alebo o americkom republikáni Trumpovi známom nevyberanými výrokmi, hlavným terčom jeho kritiky bol Wilders.

"Som moslim, ktorý je, čo rasistov prekvapuje, belochom, ktorý má európsku matku a otca Araba. Som nahnevaný kvôli Wildersovým klamstvám a polopravdám, manipuláciám a vnucovaním strachu," povedal Husajn.

Wilders, ktorý pred súdom čelí obvineniam z podnecovania k nenávisti kvôli výrokom na adresu marockých prisťahovalcov, zverejnil nedávno volebný manifest, v ktorom v prípade získania moci sľúbil zatvorenie všetkých mešít v krajine či zákaz prisťahovalectva z moslimských krajín. Podľa Husajna je Wildersov program absurdný. Povedal tiež, že história holandského populistu a jemu podobných naučila, ako účinne ako zbrane používať xenofóbiu a zaslepenosť predsudkami.

"Nemýľte si, samozrejme nedávam znamienko rovnosti medzi akciami nacionalistických demagógov a tými z Daeš... Ale v spôsobe komunikácie, v používaní poloprávd a v prehnanom zjednodušovaní využíva propaganda Daeš podobnú taktiku ako populisti," zdôraznil.

Husajn pripomenul, že rastie počet prípadov diskriminácie kvôli pôvodu a prípadov, keď deti sú zahanbované kvôli svojim etnickým a náboženským koreňom. "Na celé spoločenstvá je hádzaná špina podozrenia zo spolčenia s terorizmom," dodal predstaviteľ OSN.

Wildersova parlamentná krajne pravicová Strana pre slobodu (PVV) v súčasnej dobe v Holandsku vedie prieskumy verejnej mienky. Parlamentné voľby sa v krajine budú konať v roku 2017.

Husajn, ktorý je členom jordánskeho kráľovského rodu, v minulosti kandidoval na funkciu generálneho tajomníka; vysokým komisárom je od roku 2014. Podľa Wikipédie je vôbec prvým moslimom na tomto vplyvnom poste. Počas svojej diplomatickej kariéry bol dvakrát jordánskym veľvyslancom pri OSN, zastával aj post veľvyslanca v Spojených štátoch. Je dôrazným kritikom sexuálneho násilia a silným zástancom Medzinárodného trestného súdu, v ktorého právomoci je stíhať osoby zodpovedné za vojnové zločiny a genocídu.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:15