porošenkoReuters
StoryEditor

Porošenko: Ukrajina sa chce dostať do NATO, invázia Ruska sa nedá vylúčiť

06.09.2016, 13:10
Autor:
TASRTASR
Ukrajina vo svojom boji proti ruskej agresii potrebuje aj naďalej silnú medzinárodnú podporu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v každoročnom posolstve k poslancom ukrajinského parlamentu uviedol, že Ukrajina vo svojom boji proti ruskej agresii potrebuje aj naďalej silnú medzinárodnú podporu.

Podľa agentúry Reuters súčasne dodal, že "zabezpečenie tejto podpory je pre našich diplomatov kvôli rôznym objektívnym a subjektívnym faktorom stále ťažšie". Spomedzi týchto faktorov spomenul migračnú krízu v Európe či útoky militantov.

Povedal tiež, že nemôže vylúčiť hrozbu otvorenej ruskej invázie a že strategickým cieľom krajiny je získať členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Medzinárodná vojenská pomoc

Podľa agentúry UNIAN Porošenko informoval, že ukrajinská armáda má uzavretých 40 zmlúv na dodávku výzbroje v celkovom objeme 1,5 miliardy dolárov. Spresnil, že ide o dodávky obrnenej techniky a dronov, ako aj o komunikačné a špionážne zariadenia. Dodal, že pred niekoľkými týždňami bola na Ukrajinu dodaná zásielka zariadení na nočné videnie.

Ukrajinský prezident povedal, že vojenská prehliadka, ktorá sa v Kyjeve konala 24. augusta, bola "odpočtom pripravenosti ukrajinskej armády".

Dodal, že kým na jar 2014 "ukrajinskí dobrovoľníci bránili vlasť holými rukami, teraz je všetko inak". "Len nech pokúšajú," uviedol preto na adresu východoukrajinských separatistov a ich spojencov.

Porošenko vo svojom prejave deklaroval, že "Rusko chce vytvoriť v Donbase protektorát a na základe svojich podmienok ho infiltrovať do zväzku Ukrajiny, aby nás zvnútra nahlodalo". Zdôraznil, že "to Rusku nedovolia".

Nutnosť ústavných zmien

Ukrajinský prezident uviedol, že Ukrajina sa pri svojej obrane musí spoliehať v prvom rade sama na seba, na vlastnú armádu a vlastný vojensko-priemyselný komplex. Dodal, že Ukrajina vynakladá na obranu tri percentá hrubého domáceho produktu, čo je "málo, ale viac si nemôže dovoliť".

Uviedol, že keby vedenie Ukrajiny vždy venovalo takú pozornosť ozbrojeným silám ako teraz, "zelení mužíčkovia by sa nedostali na Krym a na Donbase by tiež neboli ruské jednotky". Spresnil, že na východe Ukrajiny bojuje v "rusko-teroristických jednotkách na Donbase takmer 38 500 osôb".

Porošenko sa vyjadril aj k nutnosti prijať ústavné zmeny, ktoré označil za životne dôležité. Dodal, že ich prijatie si vyžaduje spoluprácu medzi prezidentom a poslancami. "Bez vás nedôjde ani k zmenám v ústave, ani v zákone o miestnych voľbách v časti Donbasu, ani k inému strategickému kroku," zdôraznil Porošenko.

Porošenko vo svojom prejave k poslancom okrem iného varoval, že vo voľbách v roku 2017 by sa k moci mohli dostať politické sily, ktoré sú viac naklonené kompromisu s Kremľom.

Krymu sa nevzdá

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zopakoval, že boj za obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny "v hraniciach z roku 1991 bol, je a bude jeho hlavným cieľom".

Podľa agentúry UNIAN Porošenko takto reagoval na vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že otázka Krymu je uzavretá. Porošenko Putinov výrok označil za blud a konštatoval, že "Krym bol, je a bude ukrajinský".

Agentúra UNIAN pripomenula, že Putin 3. septembra vyhlásil, že Rusko nemieni Ukrajine vrátiť Krymský polostrov, ktorý sa stal súčasťou Ruskej federácie na jar roku 2014 po referende neuznanom ani vládou v Kyjeve, ani Západom.

"Krymský ľud rozhodol, odhlasoval. Historicky je problém uzavretý. Návrat k predchádzajúcemu systému nie je možný," vyhlásil Putin.

Ukrajina považuje Krymský polostrov za "dočasne okupované územie", a to od 20. februára 2014.

01 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 02 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 03 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:31