hillary clintonováReuters
StoryEditor

Obavy o zdravie Clintonovej sú teraz nevyhnutné, verejnosti má čo vysvetľovať

12.09.2016, 11:22
Autor:
ČTKČTK
Nedeľná indispozícia prezidentskej kandidátky bola údajne spôsobená dehydratáciou a prehriatím organizmu.

Obavy o zdravie demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej sú teraz nevyhnutné a výroky Donalda Trumpa o jej chabej fyzickej kondícii už nemožno zmiesť zo stola. Napísala to dnes agentúra Reuters v komentári k nedeľnej zdravotnej indispozícii bývalej ministerky zahraničia pri pietnej spomienke na obete teroristického útoku na newyorskom Manhattane.

Clintonová v dusnej horúčave musela zo zhromaždenia odísť o hodinu skôr a cestou do pristaveného vozidla stratila vedomie. Do auta ju usadili traja telesní strážcovia. Situáciu nevylepšila ani nekonečná osemhodinová pauza, počas ktorej novinári museli čakať na podrobnejšiu správu volebného štábu Clintonovej o jej zdravotnom stave.

Lekári navyše oznámili, že prezidentská kandidátka ochorela zápalom pľúc, pričom diagnóza bola stanovená už v piatok. Na nedeľný pietny akt v New Yorku sa teda dostavila už chorá, bez toho to novinári vedeli. Teraz bude podľa médií nútená vysvetľovať, prečo už v piatok o svojom zdraví verejnosť neinformovala.

Clintonová zrušila dvojdňovú cestu do Kalifornie, kde chcela na svoju kampaň získať ďalšie peniaze na darcovských večierkoch. Neobjaví sa ani v plánovaných talk show. Zotavenie zo zápalu pľúc podľa expertov trvá zvyčajne približne týždeň, môže byť ale dlhšie v závislosti od priebehu ochorenia. V USA je zápal pľúc ôsmou najčastejšou príčinou smrti.

Nedeľná epizóda dodá argumenty tým, ktorí opakovane upozorňujú na chabú telesnú schránku 69-ročnej bývalej prvej dámy, súdi Reuters. Zosilnia tiež hlasy volajúce po tom, aby obaja kandidáti zverejnili detailné informácie o svojom zdravotnom stave. Zatiaľ verejnosť informovali veľmi všeobecne; podľa júlovej lekárskej správy sa Clintonová teší "skvelému zdraviu".

Volebná kampaň je v USA mimoriadne náročná, kandidáti sa zle stravujú, málo spia a sú vystavení stresom. Donald Trump sa netají svojou náklonnosťou k rýchlemu stravovaniu, zverejnil dokonca fotografie, ako si vo svojom lietadle pochutnáva na vyprážanom kurčati, hamburgere a hranolčekoch.

Lekárka Lisa Bardacková novinárom povedala, že Clintonová zápasí s problémami dýchacích ciest v dôsledku alergie. Zápal pľúc u nej zistili pri piatkovej lekárskej prehliadke, pacientka užíva antibiotiká. K pľúcnym infekciám je vraj prezidentská kandidátka náchylná, výkonu prezidentského úradu to ale podľa lekárov nebráni.

Trump podľa nepotvrdenej informácie televízie CNN zakázal členom svojho volebného štábu, aby zdravotné ťažkosti Clintonovej akokoľvek komentovali. Sám republikánsky kandidát, ktorý je zvyčajne na sociálnych sieťach veľmi aktívny, sa k chorobe Clintonovej zatiaľ nevyjadril. V nedeľu po rýchlom odchode svojej súperky z Manhattanu novinárom povedal, že o jej indispozícii nič nevie.

01 - Modified: 2024-04-10 05:08:28 - Feat.: - Title: Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden 02 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova politická samovražda? Opovrhuje voličmi Haleyovej, následky nerieši 03 - Modified: 2024-03-17 09:37:27 - Feat.: - Title: Trump tvrdí, že jeho prehra by ukončila demokraciu. Hovorí o "krvavom kúpeli" 04 - Modified: 2024-03-08 06:56:51 - Feat.: - Title: "Hanba pre našu krajinu." Biden nie je schopný viesť Spojené štáty, reagujú republikáni na prejav 05 - Modified: 2024-03-05 22:35:21 - Feat.: - Title: Supervolebný utorok: Primárky v Spojených štátoch sú v 15 štátoch aj v Americkej Samoe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:52