Predseda Európskej komisieReuters
StoryEditor

Spoločné vojenské veliteľstvo a prísna registrácia na hraniciach. Juncker má s úniou veľké plány

14.09.2016, 10:44
Autor:
ČTKČTKertert
Juncker dnes predniesol prejav o stave Európskej únie.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu predniesol prejav o stave Európskej únie. Navrhol zdvojnásobiť terajší investičný plán EÚ. V súvislosti s utečeneckou krízou chce zaviesť povinnú registráciu pre každého, kto pricestuje do únie. Európa by podľa Junckera mala mať spoločný systém obrany.

Podľa Junckera je potrebné spoločné európske veliteľstvo a pracovať na spoločnej vojenskej sile, ktorá by sa dopĺňala so Severoatlantickou alianciou. Väčšia európska obranná sila však podľa neho neznamená menej transatlantickej solidarity.

Juncker sa vrátil aj k utečeneckej kríze: "Budeme veľmi prísni ohľadom toho, kto sa môže dostať cez hranice. Každý, kto bude prichádzať do EÚ, či ju bude opúšťať, bude registrovaný," sľúbil Juncker. Zaznamenávaný podľa neho bude automaticky dátum i dôvod cesty a bude tak možné určiť, kto má na cestu právo ešte pred tým, než dotyčný na európske územie dorazí. Posilnená má byť policajná agentúra Europol tak, aby mohla lepšie pomáhať s výmenou informácií.

Juncker v Štrasburgu vystúpil s prejavom o stave EÚ len dva dni pred neformálnou schôdzkou šéfov štátov a vlád dvadsiatich siedmich krajín únie, ktorí chcú v Bratislave hovoriť o budúcnosti bloku.

Terajšie slovenské predsedníctvo EÚ šéf komisie vyzval, aby pomohlo prekonať rozdiely medzi tými, ktorí sú zdržanliví voči integrácii utečencov vo svojich spoločnostiach a tými, ktorí si rovnako ako on myslia, že spravodlivý podiel všetkých členov EÚ na prerozdeľovanie utečencov je zásadný.

Juncker tiež vyzval k rýchlej akcii Grécka aj EÚ ako celku k ochrane tých detí medzi utečencami, ktoré nikto nesprevádza.

Európa sa podľa šéfa komisie musí dokázať brániť zvonku aj zvnútra. Juncker pripomenul, že v minulom roku sa v EÚ odohralo 14 teroristických útokov. "Musíme teroristom ukázať, že ich útok na naše hodnoty nemá nádej na úspech," vyhlásil šéf komisie. Európska tolerancie ale nesmie ísť na úkor bezpečnosti.

Spoločná európska pohraničná a pobrežná stráž by preto podľa Junckera mala začať plne pracovať už v októbri a nie až na konci roka, ako bolo pôvodne plánované. Na bulharských hraniciach by podľa neho malo byť rozmiestnených dodatočných 200 pohraničníkov s piatimi desiatkami kusov techniky.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:52