fico mayováTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Fico: Višegrádska štvorka odmietne odchod Británie z únie, ak obmedzí možnosť práce

17.09.2016, 18:40
Autor:
ČTKČTK
Zintenzívnil tiež svoju výzvu, aby EÚ ukončila sankcie proti Moskve.

Maďarsko, Poľsko, Česká republika a Slovensko sú pripravené odmietnuť dohodu o odchode Británie z Európskej únie, ak obmedzí právo občanov z EÚ pracovať v Británii. Povedal to dnes podľa Reuters premiér Robert Fico, ktorý britskej agentúre poskytol rozhovor.

Zintenzívnil tiež svoju výzvu, aby EÚ ukončila sankcie proti Moskve, pretože Ukrajina toho podľa neho robí menej ako Rusko pri plnení svojich povinností stanovených mierovými dohodami z Minsku.

"Krajiny višegrádskej štvorky budú nekompromisné. Pokiaľ nebudeme cítiť garancie, že títo ľudia (žijúci a pracujúci v Británii) sú rovnocenní, budeme vetovať akúkoľvek dohodu medzi EÚ a Britániou," vyhlásil Fico.

Fico zároveň uviedol, že sankcie voči Moskve sú neefektívne, poškodzujú EÚ a záujmy slovenského hospodárstva. Dodal však, že bude rešpektovať únijnú solidaritu k tejto otázke.

"Ak hovoríme o plnení minských dohôd, treba jasne povedať, že ich obe strany porušujú. V skutočnosti, ak by sme robili inventúru toho, ako ich plní Ukrajina, museli by ste povedať, že Ukrajina ich plní dokonca menej ako Rusko," vyhlásil Fico.

EÚ zaviedla energetické, finančné a obranné sankcie voči Moskve v roku 2014, kedy Rusko anektovalo ukrajinský Krym. V júni EÚ odsúhlasila predĺženie sankcií do konca januára.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová minulý mesiac uviedla, že nie je dôvod zrušiť sankcie, pretože Rusko neplní záväzky podľa minských dohôd, ktorých cieľom je ukončiť konflikt na výhode Ukrajiny, kde podľa Kyjeva a západných krajín Rusko vyzbrojuje a podporuje separatistické povstalcov.

Fico už niekoľkokrát vyzval na ukončenie sankcií voči Rusku. Naposledy po augustovom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. Podobný názor ako Slovensko má v otázke sankcií tiež Maďarsko. K ukončeniu sankcií opakovane vyzval aj český prezident Miloš Zeman.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:53