Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Voľby v Rusku sprevádzajú problémy. Do volebnej miestosti mal prísť muž s bombou

18.09.2016, 12:17
Autor:
TASRTASR

Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes vo svojom vyhlásení pripustila, že výsledky dnešných volieb do Štátnej dumy v Altajskom kraji na Sibíri môžu byť anulované, ak sa potvrdia podozrenia z volebných podvodov.

Ako jeden z príkladov agentúra AP citovala vyhlásenie kandidáta do Dumy za opozičnú stranu Jabloko, ktorý uviedol, že v Altajskom kraji volili mladí ľudia v mene starších občanov, ktorým zdravotný stav neumožňoval ísť do volebnej miestnosti.

​Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová ubezpečila, úrady tento podnet prešetrujú, a to aj v spolupráci s políciou. Dodala, že v prípade potvrdenia podozrení o porušení zákona ÚVK prijme tie najprísnejšie opatrenia, vrátane podania trestných oznámení alebo dokonca anulovania výsledkov volieb.

Pamfilovová informovala, že ÚVK podobné podnety komisia z iných regiónov zatiaľ nedostala.

Muž s bombou
Ruské bezpečnostné zložky začali dnes preverovať informáciu o hrozbe bombového útoku v jednej z volebných miestností v centre Moskvy. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na policajné zdroje.

Podľa predbežných informácií do volebnej miestnosti v Arménskej uličke vošiel neznámy muž, ktorý sa prítomným začal vyhrážať odpálením bomby. Rovnaký zdroj neskôr spresnil, že šlo o dvoch podozrivých mužov - jedného polícia zadržala, druhý sa vo volebnej miestnosti zabarikádoval. Ďalšie podrobnosti nie sú bezprostredne známe.

Kontrolujú viaceré regióny
Organizácia Golos, monitorujúca priebeh volieb, však na svojej webovej stránke napísala, že jej aktivisti, ako aj miestne volebné komisie dostali od občanov sťažnosti na porušenie zákona o voľbách, a to vo viacerých regiónoch, vrátane Moskvy.

AP však dodala, že počet sťažností a ich dôveryhodnosť zatiaľ nebolo možné overiť.

Agentúra AP pripomenula, že ruské vedenie sa obáva opakovania situácie z roku 2011, keď sa na základe obvinení opozície z falšovania výsledkov volieb začala v Rusku dovtedy nevídaná vlna pouličných demonštrácií a nepokojov.

Favoritom dnešných parlamentných volieb v Rusku je prokremeľská strana Jednotné Rusko. Do Dumy by sa podľa prieskumov mali dostať aj tri ďalšie strany, ktoré s ňou v končiacom parlamente väčšinou spolupracovali. Ide o Komunistickú stranu Ruskej federácie, Liberálnodemokratickú stranu Ruska a Spravodlivé Rusko. O obsadení polovice kresiel v Štátnej dume sa rozhodne vo voľbách v jednomandátových obvodoch.

01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:02