Youtube
StoryEditor

Pýtajte sa len na šťastie a psíka, tlačili na známu blogerku pred rozhovorom s Junckerom

21.09.2016, 10:30
Francúzska blogerka Laetitia Birbesová si posťažovala, že na ňu server YouTube naliehal, aby šéfovi Európskej komisie Junckerovi nekládla "konfrontačné" otázky.

To interview vzbudilo nakoniec oveľa väčšiu pozornosť, než sa čakalo.

61-ročný šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker odpovedal populárnej blogerke Laetitie Birbesovej minulý štvrtok, ešte pred začatím neformálneho summitu Európskej únie v Bratislave. Teda aj pár hodín potom, čo predstavil plán legislatívnej práce svojho tímu v budúcom roku.

Rozhovor sponzoroval internetový server YouTube, rovnako ako paneurópska stanica Euronews. Problémy sa dostavili podľa bruselského webu Politico ešte skôr, než rozhovor vôbec začal.

"Zistila som, že odo mňa očakávajú, že budem klásť len samé neškodné otázky," citoval Politico vyjadrenie rozčarovanej blogerky. "Celý rozhovor mal byť postavený tak, aby bol iba reklamou v prospech pána Junckera," dodala Birbesová.

To ju prekvapilo aj rozladilo. Krátko predtým bola podľa svojich slov ubezpečená tímom YouTube, že môže klásť akékoľvek otázky. V rozhovore pre francúzsky web Rue 89 Birbesová doplnila, že tím z YouTube jej odporučil pýtať sa luxemburského politika na také veci, ako je "otázka šťastia", na jeho slabosť pre zastaraný typ mobilného telefónu či na jeho obľúbeného psa menom Plato.

Nemala by sa vraj snažiť predsedu pohnevať, "ak nechce na YouTube čoskoro skončiť", odporučil jej muž z prípravného tímu pred začiatkom rozhovoru.

Odkázali ju na Junckerovu hovorkyňu Natashu Bertaudovú. Birbesová sa však nakoniec pýtala na to, čo považovala za podstatné, napríklad na daňový raj v Junckerovej rodnom Luxembursku.

Hovorkyňa spoločnosti Google, pod ktorú YouTube spadá, neskôr vylúčila, že by sa jej zamestnanci pokúšali blogerku od nepríjemných otázok odradiť.

"Laetitia mala niektoré tvrdšie otázky a pred interview chcela poradiť, ako ich formulovať," predstavila svoju verziu osoba z YouTube blízka príprave rozhovoru. "Naši kolegovia jej odporučili, aby nevolila konfrontačný tón."

Takisto Bertaudová odmietla, že by došlo k pochybeniu. "Nevieme dopredu nič bližšie o otázkach, ktoré predseda Komisie dostáva," uviedla.

Reakcia blogerky si môžete pozrieť v jej videu (video sa spustí po kliknutí):

01 - Modified: 2022-08-16 18:28:22 - Feat.: - Title: Blogerka Mokrý, ktorá prekonala rakovinu prsníka: Musíme hovoriť aj o ľudoch, ktorí sa vyliečili 02 - Modified: 2022-04-29 11:27:00 - Feat.: - Title: Učí viac ako 30 rokov. Pedagóg z Ponitria ide s dobou, stal sa youtuberom 03 - Modified: 2022-02-14 19:59:58 - Feat.: - Title: Začal ako zoznamka a vôbec prvým slovenským vlogerom bol Braňo Mojsej. Čo ste o YouTube nevedeli? 04 - Modified: 2022-02-11 08:53:45 - Feat.: - Title: Legendárna sága sa uzavrie: Jurský svet 3 láka v traileri na akčné dobrodružstvo 05 - Modified: 2022-02-10 11:49:01 - Feat.: - Title: Ľudia sa nikdy nepoučia! Youtuber od fanúšikov vylákal státisíce a vysmial ich novou Teslou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:13