TASR/AP
StoryEditor

Postavme v Líbyi jeden veľký tábor pre zadržaných utečencov, vyzýva Orbán úniu

24.09.2016, 18:43
Autor:
ČTKČTK
Európska únia by podľa Orbána mala prispieť k stabilite v rozvrátenej Líbyi.

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhol, aby Európska únia zriadila na pobreží Líbye veľký utečenecký tábor, kde by boli s pomocou líbyjskej vlády vybavované všetky žiadosti Afričanov o azyl. Rovnako by sa podľa neho malo zrušiť zbrojné embargo OSN, ktorému Líbya čelí od roku 2011. Orbán to dnes povedal vo Viedni na summite európskych krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté migračnou krízou a ktoré ležia pozdĺž takzvanej balkánskej trasy.

Európska únia by podľa Orbána mala prispieť k stabilite v rozvrátenej Líbyi, inak nebude možné navrhovaný utečenecký tábor vytvoriť. Do rozsiahleho zariadenia by podľa Orbánových predstáv Európa vracala utečencov, ktorí k jej brehom dorazili ilegálne. Únia by tiež mala s novou líbyjskou vládou rýchlo uzavrieť dohodu o spolupráci, než sa budúci rok na jar v plnej sile obnoví nápor utečencov plávajúcich cez Stredozemné more.

Podľa predsedu maďarskej vlády by mala únia podobnú migračnú dohodu, akú má teraz s Tureckom, uzavrieť aj s Egyptom. V Egypte je teraz podľa Orbána asi 5,5 milióna utečencov a ak Brusel s Káhirou neuzavrie dohodu, "môžeme sa odtiaľ dočkať prekvapenia", citovala Orbána agentúra MTI.

Únia sa podľa šéfa maďarskej vlády tiež musí pripraviť na možné zlyhanie migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom.

Budapešť tiež požaduje, aby Brusel spravodlivejšie rozdeľoval peniaze medzi krajiny najviac zasiahnutými utečeneckou krízou. "Peniaze idú stále len Taliansku a Grécku, zatiaľ čo Bulharsko, Macedónsko a Srbsko dostávajú nehanebne malé sumy," povedal Orbán. Zopakoval tiež, že odmietavé stanovisko Maďarska voči kvótam na prerozdeľovanie utečencov zostáva nemenné.

Rakúsky kancelár Christian Kern dnes do Viedne pozval predstaviteľov desiatich štátov a Európskej únie. Hovorilo sa predovšetkým o potrebe účinnejšej ochrany vonkajších hraníc únie, nutnosti raz navždy uzavrieť balkánsku trasu a potrebe čo najrýchlejšie uzavrieť s tretími krajinami dohody o vrátení utečencov, ktorí v únii nezískajú azyl.

Lídri európskych krajín však na dnešnom summite v rakúskej metropole žiadnu konečnú dohodu nedosiahli, povedal Orbán. Preto podľa neho budú potrebné ešte ďalšie stretnutia.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 05 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:10