StoryEditor

Clintonová vs. Trump. Obviňovanie, emócie, hádky a lepšia Hillary

27.09.2016, 05:57
Prvý televízny duel kandidátov na prezidenta USA mohlo sledovať rekordných 100 miliónov Američanov.

Päť minút po tretej hodine ráno začala v USA najsledovanejšia televízna relácia. Demokratka Hillary Clintonová a Republikán Donald Trump sa na Hofstra University stretli v prvej prezidentskej predvolebnej debate.

A obaja kandidáti naplnili očakávania voličov. Krátko po začiatku debaty sa pustili do vzájomnej konfrontácie a prišlo na poriadne ostré výmeny názorov. Celkovo vyznela lepšie Hillary Clintonová, ktorá sa držala tém a na rozdiel od Trumpa nezvyšovala hlas a neskákala svojmu protivníkovi do reči. 

Podľa rýchleho prieskumu televíznej stanice CNN v prvej televíznej debate zvíťazila demokratická kandidátka Hillary Clintonová. O jej víťazstve je presvedčených 62 percent opýtaných. Republikána Donalda Trumpa favorizovalo 27 percent opýtaných.

Vízie kandidátov
Chcem, aby sme investovali do budúcnosti,“ začala Clintonová a zamerala sa na podporu malých podnikateľov. Clintonová hneď v úvode pozdravila svojho protivníka a povedala, že je rada, že je s ňou na pódiu práve Donald. 

Naše pracovné miesta opúšťajú túto krajinu. Odchádzajú do Mexika. Pozrite sa, čo s nami robí Čína. Musíme zastaviť to, že nám kradnú naše pracovné miesta. Môj plán je taký, že budem znižovať dane. Vytvorím najviac pracovným miest od dôb Reagana,“ začal Trump a pokračoval tak vo svojej rétorike, ale s oveľa miernejším tónom.

Vzájomné útoky
Clintonová už v úvode zaútočila na Trumpa, keď upozornila, že za svoj podnikateľský úspech vďačí bohatému otcovi.

Donald začal podnikať vďaka tomu, že mal peniaze od svojho otca. Je presvedčený, že čím viac pomôžete bohatým, tým to bude lepšie,“ povedala Clintonová.

Trump upozornil na to, že od otca dostal pár miliónov a vybudoval miliardový biznis. „Presne to chceme aj pre Ameriku,“ dodal Trump.
Clintonová sa však nenechala odradiť od konfrontačného tónu. Už o chvíľu Trumpovi pripomenula, že sa tešil z hypotekárnej krízy.

Konkrétne z toho, že keď biznisy skrachujú, tak ich skúpi. Demokratická kandidátka oslovovala svojho protivníka familiárne „Donald“. Trump zase Clintonovú tituloval oslovením „ministerka Clintonová“.

Po Clintonovej prešiel ku konfrontácii aj Trump, ktorý upozornil na to, že Clintonová je v politike už 30 rokov a nezaujímala sa o vytváranie nových pracovných miest. „Nie som v politike až tak dlho. Myslím si, že muž v 90-tych rokoch odviedol celkom dobrú prácu pri vytváraní pracovných miest,“ povedala s úsmevom Clintonová. Trump sa napokon naštartoval a pustil sa poriadne do Clintonovej. Tá v úvode na jeho obvinenia reagovala vtipnou poznámkou: „Viem, že žijete vo vlastnej realite, ale tak fakty nevyzerajú.“

Hádky pokračujú
„Mám pocit, že na konci tohto večera budem obvinená z úplne všetkého,“ povedala po 25-tich minútach Clintonová. Naštartovaný Trump odpovedal: „Prečo nie?“ „Typická politička. Veľa hovorí ale žiadne činy. To, o čom hovorí, sa nikdy nestane,“ reagoval Trump na to, že Clintonová chce podporiť stredné podniky. 

Moderátor sa následne opýtal na to, prečo Trump nechce zverejniť svoje daňové priznanie. Ten zareagoval tým, že je práve pod auditom a priznanie zverejní, keď audit skončí. „Zverejním svoje daňové priznanie, keď ona zverejní svojich 33 000 emailov, ktoré vymazala,“ hovoril nahnevane Trump.

Takže videli sme, že Donald odpovedá na niečo iné, ako bola otázka,“ povedala Clintonová s tým, že Trump priznanie nezverejní, aby ľudia nevideli, aký je skutočný stav jeho podnikania.

Možno je to niečo hrozné, čo sa pred nami snaží skryť. Nikdy tie priznania nezverejní, pretože niečo skrýva,“ povedala Clintonová. Trump sa snažil prejsť do protiútoku, že americká vláda minula príliš veľa peňazí na Blízkom východe. „Možno nemáme peniaze preto, že neplatíte dane,“ dodala Clintonová. 

Tá Trumpa upozornila na to, že priamo na debate je architekt, ktorý navrhol jedno z jeho golfových ihrísk a nedostal zaplatené. „Asi som nebol spokojný s jeho prácou,“ kontroval Trump. Clintonová však pokračovala tým, že za Trumpom sú tisícky ľudí, ktorí od neho nedostali zaplatené. Upozornila na to, že Trump viackrát skrachoval. Trump sa bránil tým, že iba využil platné zákony. Následne svoje úspechy v biznise ťahal aj do témy o bezpečnosti v USA. „Čo sa deje v Chicagu je tragické. Ja mám v Chicagu nejaké investície,“ povedal napríklad Trump.

Pripravená byť prezidentkou
Donald ma práve kritizoval za to, že som sa pripravovala na túto debatu. Áno, je to tak. A viete, na čo ešte som sa pripravovala? Na to, že budem prezidentkou,“ reagovala Clintonová na Trumpov výrok o tom, že v posledných pár dňoch necestovala po USA. Za svoje vyhlásenie zožala potlesk.

Moderátor sa Trumpa opýtal aj na to, že popieral fakt, že prezident Obama sa narodil v USA. Trump sa snažil divákov presvedčiť, že išlo iba o to, aby Obama zverejnil svoj rodný list. Demokratická kandidátku mu však ani túto tému nedarovala:

Zahájil svoju politickú aktivitu na základe tohto rasistického klamstva. A to, že náš prvý afro-americký prezident sa nenarodil v USA. Táto lož bola obzvlášť škodlivá.“

Obaja kandidáti však našli aj niečo na čom sa zhodli. Napríklad na to, že jednou z najväčších hrozieb súčasnosti sú jadrové zbrane. Trump a Clintonová takisto sľúbili, že budú rešpektovať výsledky volieb.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:45