StoryEditor

Viac ako 90 percent ľudí žije v znečistenom ovzduší. Pozrite sa, ako je na tom Slovensko

27.09.2016, 15:42
Autor:
chochoČTKČTK
Zhruba 92 percent obyvateľov planéty žije v miestach, kde znečistenie ovzdušia prekračuje limity stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou.

"Je nutné urýchlene prijať opatrenia proti znečisteniu ovzdušia. Riešenia existujú, predovšetkým zmenou dopravných systémov, nakladaním s pevnými odpadmi, používaním čistých palív v domácnostiach a používaním obnoviteľných energií, rovnako ako znižovaním emisií v priemysle," uviedla riaditeľka odboru verejného zdravia WHO Maria Neiraová .

Autori správy sa zamerali na 3000 miest po celom svete, predovšetkým potom na mestá. Dospeli k záveru, že 92 percent svetovej populácie žije v miestach, kde je nadmerné množstvo polietavého prachu PM2,5. Tento neviditeľný prach obsahuje škodliviny ako sú sulfáty, nitráty a oxid uhoľnatý. Preniká hlboko do pľúc a kardiovaskulárneho systému, čím vážne ohrozuje ľudské zdravie.

Priemerný ročný limit WHO, ktorý je pre veľmi malé pevné častice PM2,5 celosvetovo stanovený na desať mikrogramov na meter kubický, je zvlášť prekročený vo východnom Stredomorí, ďalej v juhovýchodnej Ázii a v západnom Tichomorí.

Ak si chcete pozrieť interaktívnu mapu znečistenia planéty, kliknite sem.

who

​Zelenou sú oblasti, kde je koncentrácia nižšia ako 10 mikrogramov malých pevných častíc PM2,5 na meter kubický. Žltá zobrazuje oblasti, kde je takéto znečistenie v rozsahu 11 až 15 mikrogramov častíc PM2,5 na meter kubický. Oranžovou 16 až 25 (patrí sem aj Slovensko). Oblasti planéty s najväčším znečistením sú zobrazené červenou, tu je koncentrácia 70 mikrogramov na meter kubický.

Znečistenie ovzdušia prispieva ku kardiovaskulárnym ochoreniam, mozgovým príhodám či rakovine pľúc a vo svete je podľa WHO spojené so smrťou približne troch miliónov ľudí ročne. Na 90 percent týchto úmrtí pripadá na chudobné krajiny, v oblastiach juhovýchodnej Ázie a západného Tichomoria sa to týka takmer dvoch úmrtí z troch, zdôrazňuje správa.

WHO vidí ako hlavný zdroje znečisťovania ovzdušia "neefektívne dopravné prostriedky, domáce palivá, elektrárne na uhlie a priemyselné aktivity". Ľudská činnosť ale podľa organizácie nie je jediným zdrojom znečistenia. "Piesočné búrky môžu mať tiež vplyv na kvalitu ovzdušia, najmä v oblastiach neďaleko púští," uvádzajú autori správy.

WHO je agentúrou OSN pre medzinárodnú koordináciu verejného zdravia. Jej hlavnou úlohou je bojovať vo svete proti chorobám, najmä všetkých infekčným. Zdravie definuje ako celkový stav fyzickej, mentálnej a sociálnej pohody, nielen ako absenciu choroby. V tomto duchu WHO vykonáva rôzne kampane, napríklad za zvýšenie konzumácie zeleniny alebo naopak za zníženie konzumácie tabaku.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:15