Reuters
StoryEditor

Asad chce zlomiť rozhodujúcu bitku sýrskej vojny, spustil masívnu ofenzívu

27.09.2016, 16:00
Autor:
chochoČTKČTK
Podľa opozície ide o najintenzívnejší pozemný útok provládnych síl od začatia súčasnej ofenzívy proti mestu.

Sýrska armáda a jej spojenci útočia na povstaleckú časť mesta Aleppo súčasne na štyroch frontoch. S odvolaním sa na opozičné zdroje to oznámila agentúra Reuters. Podľa opozície ide o najintenzívnejší pozemný útok provládnych síl od začatia súčasnej ofenzívy proti mestu. Sýrska armáda boje začala minulý štvrtok.

Postúpili do centra mesta

Bitka o Aleppo je označovaná za rozhodujúcu v sýrskej občianskej vojne, kde proti sebe stoja na jednej strane sily prezidenta Bašára Asada a na druhej opozícia a rôzne frakcie, vrátane teroristických. Za takú je považovaná aj organizácia Jabhat al-Nusra. Povstalecká dŕžava vo východnom Aleppe je poslednou významnou baštou rebelov vo vojne.

Zástupca sýrskej armády uistil, že operácia na východe mesta potrvá tak dlho, kým z neho nebudú vytlačení teroristi, ku ktorým Damask radí aj oponentov režimu. Podľa zdrojov Reuters vládne oddiely povolali silné delostrelectvo, na čele ktorého je elitná jednotka. Armáda zároveň začala presúvať obrnené a tankové skupiny k východnej časti mesta.

Dnes vojsko postúpilo do centra mesta a obsadilo tam niekoľko budov. Bojuje sa v okolí tábora Handarát severne od centra, pri blízkej nemocnici Kind, v centrálnej štvrti Rášidín a na juhozápade mesta. Zástupca povstalcov povedal, že zatiaľ boli útoky odrazené, ale že provládne sily sa mobilizujú v ďalších dvoch oblastiach. "Dnes použili mnoho vrtuľníkov a tiež barelové bomby," citovala ho agentúra Reuters.

Pozemnej ofenzíve predchádzali päť dní trvajúce intenzívne letecké útoky ruskej armády. Z Aleppa je z minulých dní hlásených 280 mŕtvych. Armáda dnes obnovila boje tiež na juhu mesta, aby získala prístup k vládou kontrolovanej západnej časti.

Sýrska vláda sa minulý týždeň po zrútení Spojenými štátmi a Ruskom sprostredkovaného prímeria vyjadrila, že má v úmysle dobyť Aleppo nadobro.

"Zabráňte im páchať vojnové zločiny"

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg považuje útoky na Aleppo "za morálne úplne neprijateľné a za zjavné porušenie medzinárodného práva". Povedal tiež, že sa pripája k tým, ktorí vyzývajú Rusko, aby sa zasadilo o obnovu prímeria, o vyslanie humanitárnej pomoci a obnovu mierových rozhovorov.

WHO požiadala o zabezpečenie koridorov na evakuáciu ranených a chorých. Podľa lekárov je potreba vyviezť najmenej 40 ľudí, väčšina z nich ale chce ísť do povstalcami ovládanej časti Sýrie alebo do cudziny. Uvažuje sa o prevoze do provincie Idlib alebo aj do Turecka. Pripravujú sa zoznamy osôb a WHO už požiadala o zaistenie koridoru sýrske ministerstvo zahraničia.

Námestník ruského ministra zahraničia Michail Bogdanov oznámil, že minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poslal svojmu sýrskemu náprotivku Valídovi Mualimovi pozvánku na návštevu Ruska. "Minister Mualim má otvorenú pozvánku do Moskvy, je vždy vítaný," povedal Bogdanov. Mualim tento týždeň v televíznom rozhovore povedal, že považuje nedávnu rusko-americkú dohodu o prímerí v Sýrii stále za životaschopnú.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault vyzval Rusko a Irán, teda spojencov Damasku, aby zabránili Damasku páchať "vojnové zločiny". Podľa Ayraulta je cieľom súčasnej ofenzívy dobyť východné Aleppo, prinútiť tamojšie obyvateľstvo odísť a nahradiť ich Sýrčanmi lojálnymi k Damasku.

Vo východnom Aleppe je niekoľko týždňov odrezaných od zásobovania 250-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:33