mh17 separatistaReuters
StoryEditor

Rusi sa bránia záverom vyšetrovania: Svojvoľne určili vinníka a vymysleli výsledky

28.09.2016, 18:06
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Rusko opakovane naliehalo na vyšetrovateľov, aby brali do úvahy aj dôkazy poskytnuté Moskvou.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo dnes zo "zaujatosti" a "politickej motivácie" medzinárodný tím pod vedením Holandska, ktorý zverejnil závery svojho vyšetrovania okolností zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny.

Podľa vyhlásenia hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marie Zacharovovej, ktoré citovala agentúra DPA, členovia tohto tímu "naďalej ignorujú nevyvrátiteľné dôkazy ruskej strany napriek skutočnosti, že Rusko je v podstate jediným, kto poskytuje dôveryhodné informácie a oznamuje všetky nové údaje".

"Pre našich západných kolegov sa stalo normou svojvoľne určiť vinníka a vymyslieť požadované výsledky," komentovala dnešné oznámenie Spoločného vyšetrovacieho tímu.

Rusko opakovane naliehalo na vyšetrovateľov, aby brali do úvahy aj dôkazy poskytnuté Moskvou, ktoré majú svedčiť o zodpovednosti Ukrajiny za zostrelenie. V tomto duchu sa dnes vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého Rusko podporuje nezaujaté vyšetrenie tejto leteckej havárie.

Ukrajina a Spojené štáty od začiatku tvrdili, že malajzijský boeing zostrelili separatisti raketou Buk dodanou z Ruska, zatiaľ čo Moskva z nešťastia obviňovala ukrajinskú armádu.

Boeing 777 malajzijskej leteckej spoločnosti letu MH17 bol pred dvoma rokmi nad východnej Ukrajinou zostrelený zo zeme raketovým systémom Buk pochádzajúcim z Ruska. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Holandsku medzinárodný tím expertov.

Odborníci zapojení do vyšetrovania útoku na malajzijské civilné lietadlo, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, tiež tvrdia, že jednoznačne zistili, že raketa BUK, ktorá lietadlo zasiahla, bola vystrelená z územia ovládaného proruskými separatistami. Množstvo dôkazov, vrátane obrazových i zvukových záznamov z tej doby, svedčia o tom, že v tejto oblasti systém BUK prítomný bol a po zostrelení lietadla sa rýchlo vrátil do Ruska.

Šéf vyšetrovateľov holandskej polície Wilbert Paulissen okrem iného uviedol, že odpočúvanie komunikácie ukazuje, že proruskí povstalci na východe Ukrajiny žiadali rozmiestnenie mobilných systémov zem-vzduch a tiež potvrdili ich prijatie.

"Je možné vyvodiť záver, že let MH17 bol zostrelený raketou 9M38 vypálenou systémom BUK, ktorý bol privezený z územia Ruskej federácie a po útoku sa neskôr vrátil do Ruskej federácie," zhrnul Paulissen záver vyplývajúci z dôkazov a ďalších zistení tímu odborníkov.

Pokiaľ ide o vinníkov, nikoho konkrétneho nemenoval. "Určiť, kto je za to zodpovedný, bude ešte beh na dlhú trať," konštatoval s tým, že kriminálne vyšetrovanie vedené v prípade holandskými špecialistami bude v tomto smere pokračovať.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:38