Lajčák OSNReuters
StoryEditor

Hackeri, falošné účty a snahy o diskreditáciu. Výber šéfa OSN sprevádzajú nekalé praktiky

29.09.2016, 15:20
Nabúrané e-mailové schránky, falošné twitterové účty, osočovanie a zákulisné tajné dohody. Tak prebieha boj o najvyšší diplomatický post medzinárodného spoločenstva, generálneho tajomníka OSN.

Najväčším favoritom na zisk prestížneho postu je Portugalčan António Guterres, vysoký predstaviteľ OSN pre problematiku utečencov. V poslednom pondelkovom hlasovaní členov BR OSN získal 12 podporných hlasov a iba 2 proti (1 sa zdržal). Rovnako dopadol aj na začiatku septembra.

Takmer všetci Portugalčanovi najväčší súperi si pritom oproti minulému hlasovaniu pohoršili - slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák, srbský expremiér Vuk Jeremič aj bulharská šéfka UNESCO Irina Bokovová stratili hlasy.

Poslednej menovanej pritom po poslednom neúspechu hrozilo, že bude vymenená bulharským premiérom Boykom Borisovom za európsku komisárku pre rozpočet Kristalinu Georgievovu. Vo štvrtok sa tak aj stalo. Bokovová ale odmietla, že by z boja odstupovala na vlastnú päsť.

"Nikto z ďalších kandidátov, ani tí s ešte horšími výsledkami, to neurobili, pretože skutočný súboj ešte len príde," povedala krátko pred oznámením bulharskej vlády o nominácii Georgievovej.

Súčasný generálny tajomník Pan Ki-mun sa predtým vyjadril, že by bol rád, keby po ňom funkciu prevzala žena. Tým sa ale nedarí. Novozélandská adeptka Helen Clarková si však nemyslí, že by za to mohol sexizmus. "Je tu mnoho faktorov. Súboj východu proti západu a severu proti juhu, ale taktiež otázka toho, či má byť generálny tajomník silný alebo slabý diplomat," uviedla bývalá premiérka Nového Zélandu pre denník Guardian.

Že je to viac o mocenskej politike a o tom, kto pôjde na ruku veľmociam, dokazujú aj správy o zákulisných machináciách. Bulharská výmena je výsledkom veľmocenských hier. Eurokomisárku Georgievovú mala údajne pretláčať nemecká kancelárka Angela Merkelová do priazne Vladimirovi Putinovi. Táto snaha však viedla k negatívnej reakcii Moskvy, ktorá eurokomisárku vidí ako spoluzodpovednú za protiruské sankcie.

Nechuť k eurokomisárke Georgievovej sa prejavila aj iným spôsobom. Na začiatku septembra sa jej hackeri nabúrali do mailovej schránky, odkiaľ rozoslali celému jej tímu správy ponúkajúce k osobným útokom proti šéfke UNESCO Bokovovej.

Za Lajčákovu stratu môže Fico

Portugalčan Guterres získal podporu vďaka svojej charizme, zmyslu pre humor a prehľadu v problematike, ktorý demonštroval pri svojej kandidátskej reči pred Valným zhromaždením. Najťažšou prekážkou pre neho bude potenciálne ruské veto. Rusi totiž argumentujú, že ďalším generálnym tajomníkom musí byť niekto z východoeurópskeho priestoru. Názor Kremľa vychádza aj z toho, že Pan Ki-mun je z Južnej Kórey a pred 10 rokmi si ho presadil Washington.

Pritom minulý týždeň Guterres na Twitteri oznámil, že má podporu Moskvy a nebráni mu tak nič v ceste za vrcholným postom. Ukázalo sa však, že účet je falošný.

Slovenskému želiezku v ohni Lajčákovi, ktorý bol na začiatku septembra v tesnom závese za Portugalčanom, príliš nepomáha jeho vládny šéf, premiér Robert Fico, ktorý na návšteve Moskvy na konci augusta kritizoval protiruské sankcie kvôli Krymu. Ako člen prorusky orientovaného kabinetu tak môže naopak byť vetovaný niektorým zo západných stálych členov Bezpečnostnej rady.

Srbský expremiér Jeremič, ktorý bol aj predsedom Valného zhromaždenia, zase podľa zákulisných informácií určite dostane veto od predstaviteľov USA. Washington mu totiž nemôže zabudnúť, že sa postavil proti nezávislosti Kosova a že svoju pozíciu v OSN podkopával nacionalistickými krokmi.

Ako to s vetami skutočne bude, ukáže až kľúčové hlasovanie 5. októbra, kde ich bude stála päťka môcť oficiálne využiť. Dovtedy ostávajú v hre všetci nehľadiac na geopolitické hry a balkánske intrigy.

01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 03 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 04 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 05 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:30