Angela MerkelováReuters
StoryEditor

Merkelová varovala Nemcov, aby nezabúdali na minulosť

01.10.2016, 19:47
Autor:
TASRTASR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala občanov svojej krajiny pred zabúdaním na minulosť a zneužívaním dejín Nemecka.

V podcaste zverejnenom dnes na stránke bundeskanzlerin.de pri príležitosti 26. výročia zjednotenia Nemecka vyzvala, aby sa postavili proti zneužívaniu sloganu "Wir sind das Volk" (My sme národ) východonemeckého občianskeho hnutia pravicovými populistami.

Toto heslo bolo počas pokojnej revolúcie vo vtedajšej NDR "veľmi emancipačné". "Dnes máme inú situáciu: V súčasnej dobe máme zriadenie, v ktorom má každý právo slobodne vyjadriť svoj názor, demonštrovať. Preto treba povedať 'Všetci sú národ'," zdôraznila Merkelová.

Spomínaný slogan podľa nej v súčasnosti používajú ľudia, ktorí sú sklamaní, ale aj ľudia pohybujúci sa v pravicovom politickom spektre - "čo samozrejme nepovažujem za správne a proti čomu sa musíme postaviť".

Merkelová preto v tejto súvislosti ocenila postoj vlády a občanov spolkovej krajiny Sasko k takýmto názorovým prúdom. Podľa nej reagovali správne, keď si povedali, že každý, kto si myslí, že má problémy, ktoré si politici alebo spoločnosť nevšímajú, môže ich predniesť a navrhnúť konštruktívne riešenia. "To je demokracia v praxi," konštatovala Merkelová.

V saskej metropole Drážďany sa dnes začali trojdňové centrálne oslavy Dňa nemeckej jednoty, pripadajúceho na 3. októbra. Práve Sasko je považované za baštu pravicových extrémistov a dochádza tam k najviac útokom na cudzincov. V Drážďanoch sa v decembri 2014 zrodilo pravicovo-populistické a nacionalistické hnutie Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida).

Merkelová zdôraznila, že Sasko je v mnohom symbolom "skutočného úspechu zjednotenia Nemecka". Dvadsaťšesť rokov po zjednotení sa dá povedať, "že sme toho veľa dokázali, veľa sa vytvorilo".

Stanislaw Tillich, predseda Spolkovej rady, hornej komory nemeckého parlamentu, však varoval pred rastúcim rozdelením spoločnosti. V súčasnosti je najviac od roku 1990 cítiť skutočnosť, že ľudia v západnom a východnom Nemecku viac ako 40 rokov žili v rôznych systémoch, povedal agentúre DPA.

Hlavné podujatie v rámci osláv zjednotenia Nemecka sa uskutoční za prísnych bezpečnostných opatrení v Drážďanoch v pondelok. Okrem Merkelovej sa ho zúčastní aj nemecký prezident Joachim Gauck.

01 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-15 18:05:53 - Feat.: - Title: Nemecko zvažuje legalizáciu interrupcií v ranom štádiu tehotenstva 03 - Modified: 2024-04-15 14:41:18 - Feat.: - Title: Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca kvôli víkendovému útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 05 - Modified: 2024-04-14 16:06:45 - Feat.: - Title: Irán priviedol Blízky východ na "pokraj priepasti", povedala nemecká ministerka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:11