putin hollandeReuters
StoryEditor

Diplomatické napätie pre Sýriu narastá. Putin odložil návštevu Francúzska

11.10.2016, 12:50
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin odložil plánovanú cestu do Paríža, potom čo mu jeho francúzsky náprotivok François Hollande ponúkol rokovania len o Sýrii.

Oznámenie prišlo potom, čo v pondelok z Paríža zaznelo, že požiada medzinárodný súd v Haagu o vyšetrenie vojnových zločinov, ktorých sa podľa Francúzska dopúšťa Rusko v sýrskom Aleppe.

Podľa ruského veľvyslanca vo Francúzsku zamieri Putin v deň pôvodne plánovaného stretnutia s Hollandom do Berlína na rokovania o Ukrajine. Oznámila to dnes kancelária francúzskeho prezidenta a potvrdila ruská agentúra TASS. 

"Dnes ráno nadviazali kontakt Kremeľ a Elyzejský palác, ktorý navrhol Putinovi pracovnú návštevu k Sýrii a pritom vylúčil akýkoľvek iný program pre Hollanda. Rusko v reakcii na tento návrh len uviedlo, že chce odložiť návštevu plánovanú na 19. októbra," uviedol Hollandeov úrad.

Zrušenie Putinovej cesty potvrdila ruská štátna agentúra TASS. S odvolaním sa na nemenovaný kremeľský zdroj v stručnej správe oznámila, že "návšteva prezidenta v Paríži 19. októbra sa neuskutoční".

Ruský veľvyslanec v Paríži Alexander Orlov zároveň dnes uviedol, že Putin budúcu stredu príde na pozvanie kancelárky Angely Merkelovej do Berlína, kde sa budú konať rokovania o Ukrajine v takzvanom normandskom formáte, teda v zložení Nemecko, Francúzsko, Rusko a Ukrajina.

Zdroj z francúzskej diplomacie citovaný agentúrou Reuters ale uviedol, že sa schôdzka môže konať len v prípade, ak sa v nasledujúcich dňoch podarí dosiahnuť "skutočný pokrok". Že sa schôdzka naozaj uskutoční, tak podľa neho nie je jasné.

Najvyšší ruský predstaviteľ mal pôvodne pri návšteve Francúzska okrem iného vo francúzskej metropole oficiálne začať prevádzku nového ortodoxného kostola a zhliadnuť výstavu ruského umenia, poznamenala agentúra Reuters.

Paríž podľa komentárov hovorí, že je síce veľmi dôležité udržiavať a neprerušiť dialóg a vzťahy s Moskvou, ale že vývoj v Sýrii teraz poškodil vzťahy oboch krajín, ktoré v konflikte zaujímajú opačnej strany.

Hollande v nedeľu povedal, že si "kladie otázku", či má nadchádzajúce stretnutie s Putinom zmysel. "Pýtam sa sám seba, či bude schôdzka užitočná. Môžeme dosiahnuť, aby (Putin) prestal konať tak, ako koná v spolupráci so sýrskym režimom? Že podporuje letectvo režimu, ktorý bombarduje obyvateľov (sýrskeho) Aleppa?" konštatoval francúzsky prezident.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault v pondelok oznámil, že Francúzsko požiada Medzinárodný trestný súd (ICC), aby začal vyšetrovať vojnové zločiny, ktorých sa podľa Paríža dopúšťajú sýrske a ruské sily bombardovaním Aleppa.

"Tieto bombardovania sú vojnovými zločinmi. To sa týka všetkých, ktorí zodpovedajú za dianie v Aleppe, vrátane ruských lídrov," uviedol minister. Minulý týždeň navštívil Moskvu, ktorá potom v BR OSN vetovala francúzsky návrh na rezolúciu k zastaveniu bojov v Aleppe.

01 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:45