Reuters
StoryEditor

Prezident Filipín chce rozviazať vojenskú alianciu s USA. Obrátime sa na Peking a Moskvu, hrozí

11.10.2016, 16:50
Autor:
fasfas
Rozhodnutie odvrátiť sa od americkej pomoci je prekvapivé, pretože Filipíny mali so Spojenými štátmi dlhodobo skvelé vzťahy.

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte oznámil, že už nemá záujem o 65 rokov starú vojenskú alianciu so Spojenými štátmi. Duterte zrušil pravidelných 28 vojenských cvičení s americkými jednotkami, ktoré prebiehajú každý rok. Zastavil aj práve prebiehajúci nácvik spoločného vylodenia a vyhlásil, že bol posledný za šesť rokov jeho  pôsobenia vo funkcii prezidenta.

"Kým budem prezident, nebudete sa k nám správať ako k rohožke. Inak to budete ľutovať. Nebudem s vami hovoriť. Vždy sa môžem obrátiť o pomoc na Čínu," vyhrážal sa prezident pri piatkovom prejave v meste Davao na juhu krajiny podľa britského The Independent.

"Nedostali nás na úroveň vyspelejších susedov"

Ďalším opatrením, ktoré má Filipíny dostať z prílišnej závislosti na USA, bude stiahnutie 107 amerických vojakov, ktorí na tichomorskom súostroví obsluhujú prieskumné drony. Tie sledujú islamských militantov na Blízkom východe. Odzvoní im potom, čo Filipíny získajú vlastné špionážne kapacity. Oznámil to tamojší minister obrany Delfin Lorenzana.

Vojenský rozkol nasleduje po tom, čo sa Duterte v septembri vulgárne vyjadril o americkom prezidentovi Barackovi Obamovi, ktorý kritizoval filipínsky spôsob riešenia drogového problému. Filipínsky prezident si totiž za hlavný cieľ predsavzal zničiť drogové kartely. To činí pomocou ich vlastnej taktiky, dílerov jednoducho fyzicky likviduje, čo sa Američanom nepáči.

Minister Lorenzana bude od filipínskeho kongresu žiadať 50 až 100 miliónov dolárov ako kompenzáciu za americkú vojenskú pomoc. "Boli sme spojencami od roku 1951. Jediné, čo sme z americkej pomoci ale mali, bolo vybavenie z druhej ruky. Američanom sa nepodarilo dostať nás na úroveň vyspelejších susedov v regióne," odôvodnil rozhodnutie Lorenzana.

Peking a Moskva namiesto Washingtonu

Podľa ministra Lorenzana sa vzťahy môžu zlepšiť iba vtedy, ak Spojené štáty vezmú svoje kritické komentáre späť. "Vzťahy sa niekedy takto jednoducho zhoršia, postupom času sa však môžu dostať späť na pôvodnú úroveň," povedal.

Zlé vzťahy medzi Manilou a Washingtonom vedú k tomu, že sa Duterte bude chcieť obrátiť na spoluprácu s Čínou a Ruskom. Svojho šéfa obranného rezortu vyšle do Pekingu a Moskvy, aby dohodol nákup armádneho vybavenia od nich.

Roger Hollenbek, hovorca amerických síl na tichomorskom súostroví, komentoval rozhodnutie filipínskeho prezidenta s rozvahou. "Ak je to posledné spoločné cvičenie, nedá sa nič robiť. Kým to pôjde, budú naše armády spolupracovať," uviedol Hollenbek s tým, že ich vzájomné vzťahy sú veľmi dobré.

Rozhodnutie odvrátiť sa od americkej pomoci je prekvapivé, pretože Filipíny mali so Spojenými štátmi dlhodobo skvelé vzťahy. Z hľadiska bezpečnostnej politiky boli pre USA Filipíny jedným z najdôležitejších partnerov mimo NATO. Prítomnosť amerických jednotiek na základniach v tichomorskom súostroví navyše bola a je kľúčová zo strategického hľadiska. Siaha ešte do koloniálnych rokov v prvej polovici 20. storočia a druhej svetovej vojny, v ktorej americkí vojaci ťažko bojovali o kontrolu nad Filipínami s japonskou armádou.

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 04 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:41