Reuters
StoryEditor

Hongkonskí poslanci sa búria proti Číne. "Smrť tyranii," znelo v parlamente

12.10.2016, 12:53
Autor:
ČTKČTK
Zo skladania prísahy bola fraška. Po protestoch prodemokratických poslancov zasadnutie skončilo chaosom.

Niekoľko novozvolených prodemokratických hongkonských poslancov pri dnešnom skladaní prísahy v parlamente otvorene vyjadrilo svoj odpor k Číne. Niektorí z nich mali so sebou vlajky s nápisom hlásajúcim, že Hongkong nie je súčasťou Číny, ďalší pri čítaní prísahy slovo Čína úmyselne zle vyslovovali. Podľa agentúry AP tak ceremoniál pripomínal frašku. Traja zákonodarcovia neboli kvôli nesprávnej prísahe uvedení do úradu.

​Noví poslanci vzišli z parlamentných volieb, ktoré sa konali v Hongkongu začiatkom septembra. Hlasovanie bolo najdôležitejšie od roku 1997, kedy správu nad niekdajšou britskou kolóniou prevzala čínska vláda. Boli to prvé voľby od predvlaňajších prodemokratických demonštrácií, ktoré v čase svojho vrcholu pritiahli do ulíc 100-tisíc ľudí. Niektorí študentskí vodcovia protestov, ktorí podporujú právo Hongkongu na sebaurčenie, teraz zasadli v parlamente.

Vlajky a vlastné prísahy

30-ročný Sixtus Leung mal na dnešnom zasadnutí parlamentu prehodenú cez chrbát modrú vlajku s nápisom: Hongkong nie je Čína. Jeho kolegyňa Yau Wai-ching položila rovnakú vlajku pred seba na stôl, keď mala odriekať prísahu.

Pri odriekavaní prísahy v angličtine zámerne nesprávne vyslovovali slovo Čína tak, že pripomínalo starý japonský názov pre túto krajinu, ktorý býva považovaný za hanlivý, napísala agentúra AP. Namiesto aby prisahali vernosť "Hongkongu ako osobitnej administratívnej oblasti Číny", sľúbili vernosť "hongkonskému ľudu".

25-ročná Yau podľa všetkého zamenila časť prísahy, v ktorej sa niekoľkokrát opakuje, že "Hongkong je osobitná administratívna oblasť Číny", dokonca nadávkou. Za svoje konanie boli obaja napomenutí a predseda parlamentu odmietol ich prísahu prijať s tým, že ju budú musieť zopakovať pri niektorom z ďalších zasadnutí zákonodarného zboru, ak si budú chcieť svoje kreslo udržať.

Do úradu tiež zatiaľ nebol uvedený nezávislý kandidát Edward Yiu, ktorý do prísahy pridal vlastné frázy, vrátane sľubu, že "bude bojovať za všeobecné volebné právo". Práve požiadavka plne slobodných volieb bola dôvodom demonštrácií z roku 2014.

Zasadnutie skončilo chaosom

Poslankyňa Lau Siu-lai odriekavala prísahu nesmierne pomaly, s dlhými odmlkami za každým slovom, takže jej prečítanie textu čítajúceho menej ako 100 slov trvalo asi desať minút.

Eddie Chu, ktorý požaduje referendum o budúcej suverenite Hongkongu, prísahu odriekal v správnom znení, na záver ale zvolal: "Demokracia a sebaurčenie. Smrť tyranii!"

Jeden z najznámejších vodcov prodemokratických demonštrácií z roku 2014 Nathan Law citoval pred zložením prísahy indického bojovníka za nezávislosť Mahátmu Gándhího. "Môžete ma spútať, mučiť, dokonca aj zabiť. Ale nikdy neuväzníte moju myseľ," povedal. Pri odriekavaní prísahy vždy pri slove Čína ľahko zmenil intonáciu tak, že vyhlásenie o vernosti Číne prevrátil v otázku, či lojalitu zachovávať, napísala agentúra AP.

Law bol posledným poslancom, ktorý dnes skladal prísahu. Po prečítaní svojho textu odmietol opustiť pódium a požadoval po predsedovi parlamentu vysvetlenie, prečo prísaha jeho kolegov nebola prijatá. Pripojilo sa k nemu aj niekoľko ďalších prodemokratických poslancov a zasadnutie skončilo chaosom, uviedla televízna stanica CNN.

01 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 02 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:36