Skóre: 3,33Reuters
StoryEditor

Druhé kolo volieb do Senátu ČR poznamenala nízka účasť, vyhrali ľudovci

15.10.2016, 17:12
Autor:
TASRTASR
Voľby do Senátu sa pre viacerých známych politikov skončili neúspechom.

Tohtoročné voľby do českého Senátu, hornej komory Parlamentu ČR, vyhrali jednoznačne ľudovci (KDU-ČSL), informoval český spravodajský server iDNES.cz. Voliť prišlo 15,38 percenta voličov, čo je historicky najnižšia účasť vo všetkých druhých kolách senátnych volieb od roku 1996.

Voľby do Senátu sa pre viacerých známych politikov skončili neúspechom: do Senátu sa nedostal napr. Zdeněk Škromach (ČSSD) či jeho stranícky kolega Jan Mládek, konštatoval iDNES.cz.

Mimoriadne nízka účasť

Kandidáti s podporou KDU-ČSL uspeli v deviatich z 27 obvodov. Ľudovci tak podľa českých médií nadviazali na svoj úspech v rámci niekdajšej štvorkoalície. Po troch mandátoch získali ANO, hnutie Starostovia a ODS. ČSSD vyhrala len v dvoch obvodoch - rovnako ako TOP 09 a Severočesi.cz.

Šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka po prehre strany v druhom kole senátnych volieb uviedol, že tento výsledok je dôvodom na otvorenú diskusiu na pôde ČSSD. Dodal, že ako predseda vlády nechce, aby Mládek v dôsledku neúspechu vo voľbách opustil post ministra priemyslu a obchodu.

ČSSD podľa premiéra mrzí "mimoriadne nízka volebná účasť". Dodal, že ľudia neprichádzajú hlasovať v druhom kole volieb. "Teraz doma zostali podľa všetkého tí, ktorých kandidát v prvom kole neuspel," uviedol.

Verná základňa

Predseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek dnes na tlačovej konferencii v Prahe upozornil, že nízka volebná účasť do istej miery ohrozuje demokraciu. Zároveň však podľa neho "nahrala KDU-ČSL, ktorá má vernú členskú základňu". Podľa Kalouska je teraz úlohou všetkých politických strán presvedčiť verejnosť, že nechodí hlasovať o politikoch, ale sami o sebe.

K výsledku volieb sa vyjadrilo aj vedenie ODS. Predseda občianskych demokratov Petr Fiala vo vyhlásení zaslanom médiám uviedol, že senátne voľby potvrdili, že ODS zostáva hlavnou pravicovou silou v krajine.

ODS sa podľa Fialu "poučila z minulosti, je pripravená na budúcnosť a teraz ponúka zodpovednú pravicovú politiku". Vyjadril presvedčenie, že ODS môže ašpirovať na ešte lepší výsledok vo voľbách do Poslaneckej snemovne na budúci rok.

Pred týždňom víťazom ANO

Vo voľbách do Senátu sa rozhodovalo o tom, aká silnú väčšinu bude mať v Senáte doterajšia vládna koalícia. Podľa iDNES sa pomer síl zrejme zachová - vládna koalícia bude mať ústavnú väčšinu 49 hlasov.

Prvé kolo volieb pred týždňom vyhralo hnutie ANO, ktoré má dnes v bojoch o senátorské posty 14 kandidátov. Sociálni demokrati z ČSSD a KDU-ČSL dostali do druhého kola po deviatich kandidátoch, kým občianski demokrati z ODS súťažia v štyroch obvodoch.

V jedinom obvode mohli voliči vybrať kandidáta českomoravských komunistov z KSČM, v troch nominantov TOP 09 a v štyroch kandidátov hnutia Starostovia. Medzi finalistami je celkove 11 žien, ktoré však v žiadnom z volebných obvodov nestoja proti sebe.

01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:57