TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Tusk: Únia nechce zvyšovať napätie s Ruskom, musí však reagovať na to, čo sa deje

21.10.2016, 07:33
Autor:
TASRTASR

Prvý deň rokovaní 28 národných lídrov na summite Európskej únie v Bruseli skončil v noci zo štvrtka na piatok krátko po prvej hodine rannej. Predseda Európskej rady Donald Tusk pripomenul, že hlavnými témami boli migrácia, vzťahy s Ruskom a situácia v Sýrii.

Taliansky premiér Matteo Renzi v jednej z prvých reakcií po skončení rokovaní uviedol, že závery summitu EÚ vyzývajú na zastavenie násilia a nastolenie prímeria v severosýrskom meste Aleppo a na začatie politického dialógu, ktorý by Sýrii zabezpečil prechodné politické obdobie. Podľa jeho slov EÚ zároveň ustúpila od plánov, o ktorých sa hovorilo pred summitom, že pripraví ďalšie sankcie pre Rusko za jeho vojnovú úlohu v Sýrii.

Tusk na spoločnej tlačovej besede s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom pripomenul, že v oblasti migrácie zostávajú vysoké počty utečencov cez Stredomorie a preto sa posilňuje dialóg s piatimi africkými krajinami pôvodu migrantov (Senegalom, Mali, Nigerom, Nigérií a Etiópiou) ako zabezpečiť návratovú politiku pre nelegálnych migrantov.

Tusk dodal, že zlepšenie migračnej situácie vo východnom Stredomorí viedlo k diskusiám o návrate k plnému fungovaniu Schengenu bez dočasných kontrol na vnútorných hraniciach pri posilnení vonkajších hraníc únie.

​Tusk s odkazom na vzťahy EÚ s Ruskom upozornil, že národní lídri sú znepokojení dezinformačnými kampaňami ruskej strany, narúšaním vzdušného priestoru, kybernetickými útokmi a zasahovaním do vnútropolitických procesov v EÚ. Rovnako aj spochybňovaním vyšetrovania tragédie letu MH17, kde lídri EÚ vyjadrili plnú podporu holandským vyšetrovateľom.

"Ruská stratégia je oslabiť EÚ," skonštatoval Tusk a dodal, že nie je v záujme EÚ zvyšovať napätie s Ruskom, únia však musí reagovať na to, čo sa deje.

Ohľadom situácie v Sýrii lídri EÚ podľa Tuska odsúdili útoky na civilné obyvateľstvo v Aleppe zo strany sýrskeho režimu a jeho spojencov, najmä Ruska. EÚ vyzvala na okamžité ukončenie útokov a je pripravená použiť všetky možné páky ak v Aleppe budú pokračovať "zverstvá".

Predseda Európskej rady pripomenul stanovisko britskej premiérky Theresy Mayovej, že Británia aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy do konca marca, pričom zopakoval, že pri budúcich debatách o brexite zostávajú štyri základné slobody, vrátane slobody pohybu, pre EÚ nedeliteľné.

01 - Modified: 2024-04-20 11:56:02 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:20