utečenci mósulReuters
StoryEditor

Islamisti utekajú z Mósulu. Berú so sebou aj jezídske sexuálne otrokyne

21.10.2016, 12:26
Autor:
ertert
Časť bojovníkov Islamského štátu sa dala na útek z Mósulu. Smeruje do bašty islamistov Rakka v Sýrii.

Cestujú s nimi ich rodiny aj sexuálne otrokyne z minority jezídov. Tvrdí to Sýrska organizácia pre ľudské práva, ktorá situáciu v regióne sleduje z Veľkej Británie. V Sýrii má sieť informátorov. 

Podľa SOHR ozbrojenci z Islamského štátu (IS) zajali jezídske ženy už v roku 2014 po útoku na iracké mesto Sindžár. Teraz ich kvôli ofenzíve na Mósul presúvajú do Sýrie, píše CNN. Ženy slúžia islamistom ako sexuálne otrokyne.

Zažívajú mučenia a mnohé z nich väznenie neprežili. Sú 24 hodín denne držané v domoch a strážia ich ozbrojené stráže. V improvizovaných väzniciach je niekoľko "miestností hrôzy", kde sú znásilňované rôznymi mužmi mnohokrát za deň.

Podľa OSN sa masaker jezídov dá označiť za genocídu. Správa z januára tohto roku uvádza, že islamisti držia v zajatí asi 3500 otrokýň vrátane detí, píše Reuters. S otrokyňami tiež obchodujú, pripomína The Washington Post. V roku 2014 IS takto zarobil podľa odhadov v prepočte asi 18,5 milióna eur.

Uctievači pávieho anjela

Jezídi čelia vyhladzovaniu po celú dobu svojej existencie. Moslimovia ich považujú za uctievačov diabla. Jezídi veria, že svet stvoril Boh, teraz však beh vecí ovplyvňujú anjeli. Za jedného z hlavných považujú "pávieho anjela", ktorý sa objavuje v kresťanstve i islame. Tam je však považovaný za padlého anjela. Pre jezídov je naopak stelesnením božej múdrosti a dobra.

V Iraku žije zhruba 500 tisíc jezídov, jednotlivé odhady sa značne líšia. Významné komunity jezídov žijú aj v Sýrii a Turecku, v Európe ich je najviac v Nemecku. Etnicky sú to Kurdi, sami sa pokladajú za úplne svojbytný národ. Svoj pôvod neodvodzujú od Evy, ale len od Adama. Prvý muž a prvá žena podľa nich súťažili, kto dokáže počať sám. Výsledkom Adamovej snahy sú údajne jezídi.

Ich náboženstvo sa sformovalo pravdepodobne v 12. storočí. Pozná krsty, obriezku, kasty aj reinkarnáciu. Nie je možné k nemu konvertovať, rovnako ako pre jezídov nie je možné uzavrieť manželstvo mimo ich náboženstvo.

Ofenzíva na Mósul

Nádej na slobodu pre väznené jezídky prišla s ofenzívou na iracký Mósulu. Boje o Mósul vstúpili v piatok do piateho dňa. Zúčastňujú sa ich iracké bezpečnostné sily a kurdskí pešmergovia. V meste je asi 1,5 milióna ľudí. Odhaduje sa, že IS tam môže mať 5 000 až 6 000 svojich bojovníkov. Očakáva sa, že operácia bude trvať týždne, možno aj mesiace.

Premiér Hajdar Abádí vo štvrtok popoludní informoval, že iracké jednotky postupujú k Mósulu rýchlejšie, ako sa predpokladalo. Vo svojom prejave sľúbil, že bude chrániť civilistov a rešpektovať ľudské práva.

Uviedol, že vláda "poskytuje podporu vnútorným utečencom" a otvára humanitárne koridory, ktorými môžu ľudia z Mósulu utekať. Medzinárodná organizácia pre migráciu oznámila, že od začiatku bojov o Mósul z mesta utieklo najmenej šesť tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:50