StoryEditor

Islamský štát prijal porážku, tvrdia bývalí bojovníci kalifátu. Džihád chce preniesť do Európy

21.10.2016, 14:15
Autor:
chocho
„Budete prekvapení, aké krajiny môžu chcieť ukryť lídrov Islamského štátu a poskytnúť im ochranu."

Vysoko postavení velitelia Islamského štátu prijali fakt, že kalifát v Sýrii a Iraku bude porazený. To však neznamená, že vzdávajú boj. Svoju budúcnosť vidia v teroristických útokoch na Západe.

Tvrdia to dvaja Belgičania pôvodom z Maroka, ktorí za Islamský štát bojovali, ale neskôr z kalifátu ušli do Turecka. O ich tvrdeniach informuje portál Independent.

Radikálom ich počiatočnú výhodu umocnil zisk obrnencov a vojenských vozidiel irackej armády. O to ich však podľa 27-ročného Rashida, ktorý v Belgicku pracoval ako mechanik, pripravili letecké nálety.

„Teraz predstavitelia Islamského štátu hovoria o obrane územia a nie o expanzii … Stále majú dobrých výrobcov bômb a samovražedné vozidlá sú veľmi efektívne a šíria v radoch nepriateľov strach. Ale keď Američania a Rusi začali svoje letecké údery prišli aj o túto výhodu,“ povedal Rashid.

Podľa neho je však možné poslať ľudí do Európy, kde môžu spôsobiť oveľa väčšie škody. „Lídri Islamského štátu tvrdia, že tam je miesto, kde by sa mal uskutočniť ďalší boj. Mnoho z bratov to teraz cíti tak, že Mósul a Rakka nemôžu byť udržané. Boj sa teda sťahuje do Európy.“

Druhý muž, Yasin, sa rozhovoril o živote v Islamskom štáte. „Väčšina ľudí schvaľovala to, čo náboženská polícia robila, pretože to sú moslimovia a veria v šaríu … No krutosť praktík sa stupňovala.“

Dvojica opísala aj paranoju, ktorá sa vo velení islamistov začala šíriť. Lídri kalifátu sa vraj obávali, že boli infiltrovaní západnými spravodajskými agentúrami. „Ak ste nesúhlasili s niečím, čo veliteľ povedal … bolo vždy riziko, že vás niekto označí za špióna.“ Extra opatrní museli byť podľa Rashida najmä dobrovoľníci z iných krajín.

Veľké problémy kalifátu podľa prebehlíkov spôsobilo zabíjanie veliteľov a strata príjmov, predovšetkým tých z ropných polí.

Rashid a Yasin budú čeliť obvineniu a vyhliadke dlhoročných trestov, ak sa do Belgicka vrátia. Vodcovia kalifátu majú svoj vlastný plán, ako sa vyhnúť zajatiu. „Pozrite sa, ako dlho im trvalo, kým dostali Usámu bin Ládina,“ povedal Rashid. „Budete prekvapení, aké krajiny môžu chcieť ukryť lídrov Islamského štátu a poskytnúť im ochranu,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:10