Prezidentské voľby v USAReuters
StoryEditor

Trump ju už nezaujíma. Clintonová má najsebavedomejšie vyhlásenia celej kampane

24.10.2016, 13:04
Autor:
ČTKČTK

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová vyhlásila, že dva týždne pred voľbami sa nemieni ďalej venovať slovným prestrelkám s republikánskym sokom Donaldom Trumpom, ale skôr sa sústredí na podporu demokratov v súbojoch o kreslá v Kongrese.

Nesympatia časti voličov voči Trumpovi môže podľa amerických médií poškodiť niektorým republikánskym politikom a dať demokratom šancu na to, aby si v oboch komorách značne polepšili a v Senáte získali späť väčšinu.

"Už ani neuvažujem o tom, že by som mu ešte zodpovedala," povedala v sobotu Clintonová novinárom, pričom denník Politico jej slová interpretoval ako doteraz najsebavedomejšie vyjadrenie niektorého z kandidátov od začiatku kampane.

Bývalá ministerka zahraničia má po trojici úspešne zvládnutých debát a sérii mediálnych obvinení Trumpa z obscénnych prejavov či obťažovania žien výrazný náskok v prieskumoch a aj vedenie Trumpovej kampane cez víkend nezvyčajne verejne pripustilo, že miliardár prehráva.

Clintonová usúdila, že má dostatok priestoru na podporu kandidátov usilujúcich sa predovšetkým o kreslá v Senáte, prípadne o guvernérske funkcie. Hneď cez víkend sa pustila do republikánskeho senátora za štát Pensylvánia Pata Toomeyea, ktorý je Trumpovym stúpencom a ktorému na mítingu v Pittsburghu vyčítala, že mu nevadilo žiadne z Trumpovcých urážlivých vyhlásení či magnátove nevhodné správanie.

"Čo ešte potrebuje Pat Toomey počuť? Kým nemá odvahu po tom všetkom vystúpiť proti Donaldovi Trumpovi, ako si môžete byť istí, že bude stáť pri vás, keď pôjde do tuhého?" povedala voličom.

Demokrati dúfajú, že vďaka tomu, že Trump je historicky najmenej obľúbeným kandidátom, môžu získať späť väčšinu v Senáte, ktorý v súčasnosti ovládajú republikáni disponujúci 54 mandátmi zo 100. Okrem Pensylvánie si demokrati robia nádeje napríklad na tradične vyrovnané štáty Severnú Karolínu či Floridu, ale aj na senátorské kreslá v Arizone či Georgii.

V týchto štátoch zvyčajne víťazia republikáni, ale podľa posledných prieskumov tam kvôli Trumpovi budú mať obhajobu mandátov zložitejšie. "Podľa mňa je Arizona na prahu veľkej udalosti," citovala stanica BBC demokratickú poslankyňu Ann Kirkpatrickovú, ktorá v súboji o senátorské kreslo vyzýva republikánskeho veterána Johna McCaina, ktorý si v prieskumoch udržiava vedenie, zrejme aj vďaka tomu, že sa od Trumpa opakovane dištancoval.

Demokratických kandidátov navyše podporuje aj veľmi aktívny prezident Barack Obama, ktorý v týchto dňoch obchádza práve kľúčové vyrovnané štáty, a okrem Clintonovej sa sústredí aj na podporu politikov kandidujúcich do Kongresu.

"Bývalý prezident, ktorý je zhodou okolností jej manželom, za ňu bojuje v kampani. Aj súčasný prezident a prvá dáma, aj viceprezident, ktorí sú všetci omnoho obľúbenejší, než ona kedy môže byť," pripustila výhody Clintonovej i ďalších demokratov šéfka Trumpovej kampane Kellyanne Conwayová. Republikáni sa však podľa nej nechystajú vzdať bez boja.

Pozrite si najlepšie momenty poslednej televíznej diskusie

01 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 02 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 03 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 04 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 05 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 23:42