StoryEditor

Islamský štát vybudoval tajné podzemné "mesto", využíva ho na prekvapujúce protiútoky

24.10.2016, 19:00
Autor:
sansanČTKČTK
Bojovníci Islamského štátu v okolí Mósulu vykopali prepracovanú sieť tunelov a bunkrov.

Chodby, ktoré kurdské jednotky objavili v dedine Šejch Amir, boli dobre zásobené, nechýbalo v nich jedlo, voda ani náboženské knihy. Je možné, že dômyselné tunely sa nachádzajú aj priamo pod Mósulom.

Ešte sofistikovanejšie bunkre v Mósule

Vstup do tunelov sa nachádza priamo v jednom z domov v Šejch Amire, ďalší vchod bol skrytý pod hromadou sutín. Príprava siete tunelov musela zabrať minimálne niekoľko týždňov. Niektoré chodby sú totiž vystužené kovovými rámami a nechýba v nich ani osvetlenie.

Džihádisti tunely zrejme využívali ako úkryt pred náletmi, možno ich chceli využiť aj na to, aby prekvapili nepriateľov. Podzemné priestory boli veľmi dobre zásobené - okrem konzerv s jedlom v nich islamisti uchovávali aj oblečenie, džbány s vodou alebo náboženské knihy.

Keď členovia Islamského štátu utekali pred Kurdmi, zanechali v tuneloch aj niektoré dokumenty, ako napríklad zoznam príkazov, ako sa pripraviť na obliehanie. Dvanásť inštrukcií prikazuje napríklad zásobiť sa jedlom na aspoň jeden mesiac či zabezpečiť dostatok solárnych článkov na nabíjanie elektroniky.

Kurdské jednotky dedinu Šejch Amir dobyli minulý pondelok, v deň začiatku bitky o Mósul. O deň neskôr dedinu odovzdali irackým špeciálnym jednotkám, ktoré sa z nej chystajú na Mósul zaútočiť z východu. Podobné podzemné chodby objavili pešmergovia napríklad v dedinách Bartila či Badana. V niektorých z nich boli nastražené výbušniny.

To, že sa takto prepracovaná sieť tunelov nachádza aj v malých dedinách, môže podľa magazínu Time znamenať, že sa islamisti v Mósule skrývajú v ešte sofistikovanejších podzemných bunkroch. To by pre kurdské aj iracké jednotky znamenalo značnú komplikáciu. Zranení irackí vojaci totiž povedali, že ich v piatok prekvapili bojovníci IS, ktorí sa z tunelov znenazdajky vynorili a zaútočili na nich.

Islamský štát stráca v Sindžáre aj Kirkúku

Boje v okolí Mósulu pokračujú už druhý týždeň. Iracké špeciálne jednotky teraz ostreľujú pozície radikálov z IS pri meste Bartalla, vzdialeného asi 15 kilometrov východne od Mósulu. Podľa irackého generála Hajdara Ubajdího špeciálne jednotky z Bartally, ktorú armáda dobyla minulý týždeň, postupujú do okolitých dedín, ale narážajú na bomby rozmiestnené na cestách a na paľbu radikálov.

Kurdským jednotkám sa podarilo zastaviť útok islamistov v severoirackom Sindžáre. Iracké úrady tiež oznámili, že sa podarilo poraziť radikálov v kurdskom Kirkúku. IS na oboch miestach rozpútal boje, aby odčerpal irackých vojakov a ich kurdských spojencov z hlavného mósulského frontu.

IS vo svojom vyhlásení zverejnenom na internete oznámil, že zaútočil na pozície kurdských pešmergov pri západnom vjazde do Sindžáru. Miestny starosta Mahma Xelil priznal, že to bol najprudší úder na mesto od roku 2014, kedy IS začal zaberať sever Iraku. Radikáli vtedy v Sindžári pozabíjali mužov, uniesli deti a zo žien urobili otrokyne. Kurdi oblasť vybojovali späť pred rokom.

Podľa Xelila v dvojhodinovom boji padlo 15 členov IS a Kurdi zničili mnoho ich automobilov. Medzi pešmergami sú dvaja ranení.

V piatok IS rozpútal útoky v kurdskom meste Kirkúk, ktoré leží asi 170 kilometrov od Mósulu. Guvernér rovnomennej provincie v pondelok oznámil, že iracké jednotky s útočníkmi skoncovali a že v bojoch padlo 74 radikálov. "Skončilo to a život sa vrátil do normálu," povedal guvernér Nadžmaddín Kárín. Veliteľ útočníkov bol podľa neho zatknutý a pri výsluchu priznal, že do operácie v Kirkúku IS nasadil stovku ľudí zo spiacich buniek tejto organizácie.

Iračania tiež vyšetrujú incident z minulého piatku, pri ktorom bola pri nálete zasiahnutá ženská časť mešity a v nej zomrela asi desiatka civilistov. Stalo sa to v Dakúku, ktorý leží v blízkosti Kirkúku. Nad Irakom lietajú len lietadlá medzinárodnej koalície, ktorá poskytuje irackej armáde podporu v boji, alebo irackého letectva. Hovorca americkej armády John Dorrian povedal, že koalícia si je istá, že jej lietadlá na civilistov v Dakúku neútočili.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:22