Hillary ClintonováReuters
StoryEditor

Milióny Američanov už odvolili, Clintonová vedie. V baštách republikánov má silnú podporu

27.10.2016, 16:06
Autor:
ČTKČTK
Už viac ako 12,5 milióna Američanov využilo možnosť odovzdať svoj hlas v prezidentských voľbách predčasne.

V štátoch, v ktorých sa rozhodne o budúcej hlave štátu, zatiaľ vedie demokratická kandidátka Hillary Clintonová, uviedla vo štvrtok agentúra AP. Neobvykle silnú podporu má pritom aj v tradične republikánskych štátoch.

Predčasné hlasovanie v rôznych formách umožňuje 37 z 50 amerických štátov. Niekde môžu ľudia hlasovať poštou, inde sa volič musí do volebného strediska dostaviť osobne, v niektorých štátoch možno oboje.

Podľa AP sa zatiaľ ukazuje, že Clintonová má silnú pozíciu na Floride aj v Severnej Karolíne. Práve výsledok hlasovania v týchto dvoch štátoch podľa mnohých amerických komentátorov rozhodne o tom, kto budúci rok zasadne do kresla v Bielom dome. Ak v týchto dvoch štátoch Trump nezvíťazí, nemá šancu stať sa budúcim prezidentom USA, poznamenala AP.

Silnej podpory sa bývalej ministerke zahraničia dostáva v predčasnom hlasovaní tiež v Nevade, Colorade a Arizone. Pozitívne sa situácia pre Clintonovú vyvíja tiež v republikánskych baštách, akými sú Texas či Utah. Naopak Ohio, Iowu a Georgiu by mohol získať Donald Trump, ani to mu ale nebude k víťazstvu zrejme stačiť.

Doteraz svoj hlas odovzdalo asi 12,5 milióna Američanov, čo je podľa AP oveľa viac ako v roku 2012, kedy sa o hlasy voličov uchádzali demokrat Barack Obama a republikán Mitt Romney. Pred oficiálnym otvorením volebných miestností 8. novembra by mohlo podľa odhadov hlasovať až 40 percent voličov.

"Ak sa súčasný trend z predčasného hlasovania udrží, existuje reálna šanca, že Clintonová získa väčšinu swing states vrátane Floridy," uviedol analytik blízky republikánskej strane Scott Tranter. Takzvané swings states sú štáty, kde je podpora demokratov a republikánov tradične vyrovnaná.

Približne mesiac delí občanov USA od hlasovania o budúcom lídrovi svetovej veľmoci. Súboj republikána Donalda Trumpa a demokratky Hilary Clintonovej je tesný a boj o získanie náklonnosti najmä tých nerozhodnutých sa stupňuje.

O tom, ako vyzerá boj o amerického prezidenta, sme rozprávali s Branislavom Ondrášikom, odborníkom na americkú politiku a politickú komunikáciu:

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:18