Jan KrausYouTube.com
StoryEditor

Hostia Krausovej show hovoria o cenzúre. Do českého škandálu sa zapojil aj známy moderátor

27.10.2016, 16:19
Autor:
rajraj

Hostia stredajšej Show Jana Krausa hovoria o cenzúre. Problémom je to, že včerajšiu reláciu televízia Prima stiahla. Diplomat Michael Žantovský označil postup televízie za neslýchanú udalosť v dejinách Česka.

Ďalší hosť, exminister vnútra Jan Ruml pre iDNES.cz naznačil, že dôvodom mohla byť kritika prezidenta Miloša Zemana. "Samozrejme mi to ale normálne nepríde," dodal.

"Pred tým, ako začala talk show s pánom Bradym a pánom Hermanom, tam asi tretina pozvaných povedala dve vety na tému 28. október a zaznela tam pomerne veľká kritika na prezidenta Miloša Zemana," povedal Ruml. Podľa neho si televízia vyberá, čo zverejní. "Sme v slobodnej spoločnosti a každý sa smieme slobodne vyjadrovať, ale je na televíziách, čo z toho zverejní a čo nie. Samozrejme mi to ale normálne nepríde," dodal Ruml.

Žantovský je kritickejší a hovorí o cenzúre. "Vnímam to ako neslýchanú udalosť v dejinách demokratickej Českej republiky, ako úplne škandalózne porušenie práva na slobodný prejav, ktorý zaručuje Charta základných práv a slobôd ústavy, ako niečo, čo sa nemalo stať. Je to do očí bijúca cenzúra," povedal vo štvrtok pre agentúru ČTK ešte pred vydaním oficiálneho vyjadrenia televízie.

O cenzúre hovorí aj Helena Třeštíková, ktorá uviedla, že je z prístupu Primy sklamaná a znechutená. "Naozaj je to cenzúra. Povedala by som, že z toho trochu padá tieseň, pretože čo bude ďalej?" dodala.

Okrem Rumla, Žantovského či Třeštíkovej sa natáčanie presunutého dielu relácie zúčastnila napríklad aj sociologička Jiřina Šiklová, fotograf Antonín Kratochvil, hudobníci Dan Bárta, Matěj Ruppert a Michael Kocáb, či herec Pavel Liška a jeho kolegyňa Táňa Fischerová a Marta Issová. V popise v úvode relácie sa viacmenej všetci zhodujú.

Tvorcovia kritizovaný úvod nakoniec zverejnili
"Išlo o slobodné vyjadrenie stále snáď slobodných ľudí ku sviatku 28. októbra, ale hovorilo sa ponajviac o Milošovi Zemanovi a jeho hradných pomocníkoch i o hanebnom vyjadrení štyroch ústavných činiteľov k návšteve dalajlámu v Českej republike," zhrnul dianie pre Lidovky.cz muzikant a spevák Matěj Ruppert.

Tvorcovia relácie sa nakoniec v nadväznosti na oficiálne vyjadrenie televízie rozhodli celý úvod show zverejniť, aj keď im to vraj zakazuje zmluva. Moderátor sa najprv dotkne nadchádzajúcich osláv štátneho sviatku 28. októbra, ktoré poškvrnil spor o vyznamenanie Jiřího Bradyho a jemu predchádzajúce servilné vyhlásenie ústavných činiteľov k Číne, a vysvetlí, že sa na poslednú chvíľu rozhodli osloviť "významné osobnosti spoločenského a politického života", aby stručne povedali, čo si o dianí z posledných dní myslia.

Potom sa na pódiu objavia desiatky známych osobností a niektorí z nich sa ujmú slova. Pomerne jednoznačne ich spája ostrá kritika počínania Hradu aj samotnej osoby prezidenta Miloša Zemana. "Vo svojej predvolebnej kampani sľuboval, že bude stmeľovať spoločnosť. A ono to vyzerá, že sa mu to nakoniec skutočne podarí - že ju stmelí proti sebe," povedal napríklad spevák Dan Bárta.

"Ja by som si len dovolil citovať záver rozhovoru, ktorý som videl, s pánom Bradym, kde povedal na otázku, čo môže najhoršieho stretnúť spoločnosť, že je to nespravodlivosť, ktorá sa deje za súhlasu mlčiace väčšiny," povedal spevák Janek Ledecký. "V rozprávkach je jasný, že Zemanovia boli vždy nižšia šľachta, a že zeman nikdy nemôže byť rytierom. Takže ja verím, že to dobre dopadne," uzavrel blok, ktorý zjavne televízii prekážal, nakladateľ Joachim Dvořák.

Televízia obvinenia z cenzúry odmieta
Televízia v stredu odsunutie relácie obhajovala slovami o včasnom nedodaní jeho kópie. To však tvorcovia odmietajú a tvrdia, že materiál televízii dodali včas a úplne štandardne. Vo štvrtok Prima médiám rozoslala oficiálnu reakciu, v ktorej uvádza, že relácia nakoniec odvysiela vo štvrtok večer. Z obáv pred postihmi od Rady pre televízne a rozhlasové vysielanie však upravia jeho úvod.

Pobúrenie z cenzúry televízie odmieta. "Vedenie televízie Prima odmieta tvrdenie, že by cenzurovala relácia Show Jana Krausa. Televízia Prima by rada odvysielala celú reláciu tak, ako bola natočená. Podlieha však prísnej zákonnej regulácii televízneho vysielania," uviedla vo svojom vyjadrení.

Moderátor programu Jan Kraus v reakcii na vyjadrenia televízie uviedol, že dúfa, že televízia reláciu odvysiela tak, ako jej bola odovzdaná. "Ak by do toho zasiahla, bolo by to v rozpore s našou zmluvou, ktorú na výrobu relácie s televíziou Prima máme. A to by bola už cenzúra," uviedol Kraus.

01 - Modified: 2020-09-09 16:34:24 - Feat.: - Title: Show Jana Krausa oslavuje 10 rokov, najčastejším hosťom bol Rytmus 02 - Modified: 2016-10-29 11:20:15 - Feat.: - Title: Odloženú Show Jana Krausa videlo v televízii a na internete milión divákov 03 - Modified: 2016-10-27 11:02:21 - Feat.: - Title: Televízia Prima obvinenie z cenzúry odmieta, show Jana Krausa odvysiela dnes večer 04 - Modified: 2016-10-27 08:30:35 - Feat.: - Title: Čechov pobúrilo neodvysielanie Krausovej show. Televíziu Prima obviňujú z cenzúry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:00