Sergej LavrovReuters
StoryEditor

Rusko kritizovalo správu OSN. Ide o použitie chemických zbraní v Sýrii

28.10.2016, 07:37
Autor:
TASRTASR

Rusko kritizovalo vo štvrtok zistenia obsiahnuté v správe OSN, podľa ktorých sýrske vládne sily uskutočnili v Sýrii celkovo tri útoky chemickými zbraňami. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Reakcia Ruska prišla po tom, ako bola Bezpečnostná rada OSN informovaná o záverečnej správe spoločnej vyšetrovacej komisie OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin označil správu za "nepresvedčivú" a odmietol výzvy na vyvodenie zodpovednosti voči ľuďom, ktorí sú za útoky zodpovední.

"Už teraz môžeme povedať, že vo väčšine prípadov nie sú tieto (zistenia) podložené dostatočnými dôkazmi, a to najmä materiálnymi, sú plné protirečení, a preto sú nepresvedčivé," uviedol v BR OSN Čurkin, pričom dodal, že Rusko si správu dôkladne preštuduje.

Podľa Čurkina by mala "komplexné vyšetrenie všetkých incidentov spomínaných v správe vykonať vláda v Damasku".

Podľa agentúry DPA chcel Čurkin svojím vyjadrením naznačiť, že Rusko nepodporí rezolúciu BR OSN vyzývajúcu na vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom chemických útokov uvedených v správe.  

Británia, Francúzsko a Spojené štáty už totiž naznačili zámer uvaliť sankcie na sýrskych predstaviteľov, ktorí sú zodpovední za použitie chemických zbraní.

"Zodpovednosť by mala byť vyvodená voči každému jednotlivcovi, ktorý sa na použití chemických zbraní v Sýrii podieľal," uviedol britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft. 

Jeho francúzsky kolega Francois Delattre povedal, že sankcie by mali byť uvalené na všetkých, ktorí za takýmito "barbarskými činmi" stoja, pričom apeloval na Rusko, aby návrh na uvalenie sankcií na zodpovedných sýrskych činiteľov nevetovalo.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:15