bill clintonReuters
StoryEditor

FBI zverejnila dokumenty o Clintonovej kontroverznej milosti. Týždeň pred voľbami

02.11.2016, 07:15
Autor:
ČTKČTK
Nečakaný krok FBI môže počas vrcholiacej volebnej kampane uškodiť Hillary Clintonovej a prospieť jej súperovi Donaldovi Trumpovi.

Len týždeň pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch zverejnil Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dokumenty z dávno uzavretého vyšetrovania kontroverznej milosti, ktorú prezident Bill Clinton v posledný deň svojho pôsobenia v Bielom dome udelil stíhanému finančníkovi a sponzorovi Demokratickej strany. Marc Rich bol vtedy už roky na úteku pred zákonom, pred americkou justíciou sa schovával vo Švajčiarsku.

Štáb demokratickej kandidátky na prezidentku vzápätí vyjadril údiv nad nečakaným krokom FBI, ktorý počas vrcholiacej volebnej kampane môže uškodiť Hillary Clintonovej a prospieť jej súperovi Donaldovi Trumpovi. "Ak to nie je dané nejakou stanovenou lehotou zo zákona, potom je podivné," pozastavil sa hovorca štábu Brian Fallon. "Zverejní teraz FBI spisy o diskriminácii v Trumpových bytových komplexoch v 70. rokoch?" dodal.

Podľa agentúry AP sa 129 strán "silne cenzurovaných" dokumentov o Clintonovej milosti objavilo na webe FBI v pondelok podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Rozruch nasledoval až potom, čo sa neskôr FBI o nich zmienila na twitteri. AP dodala, že minulý mesiac FBI zverejnila historické dokumenty o otcovi republikánskeho uchádzača Fredym Trumpovi.

Agentúra TASS pripomenula, že Richova manželka neskôr venovala pol milióna dolárov na stavbu Clintonovej prezidentskej knižnice. FBI prípad skúmala, ale v roku 2005 svoje vyšetrovanie uzavrela, bez toho aby kohokoľvek obvinila. Sám Rich zomrel v roku 2013.

Rich sa stal legendou vďaka tomu, že v 60. a 70. rokoch zásadne prispel k vytvoreniu promptného trhu s ropou, a zobral tým obchodovanie z rúk veľkých ropných koncernov. Do povedomia širšej verejnosti sa ale dostal najmä tým, že ho Spojené štáty v 80. rokoch obvinili z neplatenia daní a nelegálnych ropných obchodov s Iránom.

Po vtedy najväčšom obvinení z daňových únikov v histórii USA zostal Rich vo Švajčiarsku a FBI ho zaradila na zoznam najhľadanejších osôb. Prezident Clinton mu v januári 2001, posledný deň, keď bol vo funkcii, dal milosť, za čo bol obviňovaný z korupcie.

Tábor demokratickej kandidátky Clintonovej v minulých dňoch zaskočila správa FBI o náleze nového balíka elektronickej pošty, ktorú bývalá ministerka zahraničia odosielala oproti pravidlám zo svojho súkromného poštového účtu. Hoci júlové vyšetrovanie podobného prehrešku skončilo len pokarhaním, nie žalobou, kauza otvorená krátko pred voľbami vyvolala medzi demokratmi šok a medzi republikánmi novú nádej.

Trump podľa prieskumov zmazal niekoľko percent zo straty na svoju súperku a šancu chce ďalej využiť. Kandidát tiež vyzval tých voličov, ktorí už využili možnosť hlasovať a hlasovali za Clintonovú, aby si zlé rozhodnutie rozmysleli a využili príležitosť zmeniť svoju voľbu.

Clintonová naopak pripomína Trumpovo odmietanie zverejniť svoje daňové priznania, a obvinenia zo sexuálneho obťažovania. "Strávil svoj život ohováraním, ponižovaním a napádaním žien," vyhlásila na predvolebnom zhromaždení v Dade City.

Jeden z manažérov kampane Clintonovej, Robby Mook, znovu vyzval FBI, aby zverejnila všetko, čo vie o Trumpových stykoch s Ruskom.

01 - Modified: 2024-04-10 05:08:28 - Feat.: - Title: Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden 02 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 03 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova politická samovražda? Opovrhuje voličmi Haleyovej, následky nerieši 04 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 05 - Modified: 2024-03-17 09:37:27 - Feat.: - Title: Trump tvrdí, že jeho prehra by ukončila demokraciu. Hovorí o "krvavom kúpeli"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:06