Reuters
StoryEditor

Lavrov obvinil krajiny zúčastňujúce sa sýrskych mierových rokovaní zo sabotáže: Všemožne nadržiavajú extrémistom

02.11.2016, 11:44
Autor:
TASRTASR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes obvinil štáty zúčastňujúce sa sýrskych mierových rokovaní zo sabotovania tohto procesu, a to pretrvávajúcou podporou militantných skupín, ktorých cieľom je zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Lavrov to uviedol vo svojom vyhlásení počas dnešnej návštevy Grécka. Agentúra AP napísala, že Lavrov konkrétne nemenoval žiadnu krajinu, súčasne však pripomenula, že do mierových rokovaní o Sýrii sa zapojil americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho kolegovia z Turecka, Saudskej Arábie, Kataru a Iránu.

Šéf ruskej diplomacie dnes vyhlásil, že "spoločne s Američanmi, predstaviteľmi Saudskej Arábie, Kataru a Iránu hľadáme možnosti, ako túto krízu vyriešiť". Poukázal však na to, že "začiatok okamžitého politického procesu sa sabotuje (...), a to tými, kto v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN všemožne nadržiavajú extrémistom, ktorí nechcú rokovania, ale chcú len zosadiť režim Bašára Asada."

Lavrov vyjadril presvedčenie, že keby sa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN ohľadom riešenia konfliktu v Sýrii "plnili čestne, v dobrej viere a dôsledne, situácia by (tam) už teraz bola úplne iná a zmenila by sa k lepšiemu".

Počas návštevy v Aténach má Lavrov v programe rokovania s premiérom Alexisom Tsiprasom a prezidentom Prokopisom Pavlopulosom.

Po schôdzke s gréckym prezidentom Lavrov vyhlásil, že Rusko sa už niekoľko mesiacov snaží vyriešiť "problém v (severosýrskom) meste Aleppo".

Vyhlásil , že existovali rusko-americké dohody, ktoré sa týkali urovnania konfliktu v Sýrii a ktoré Spojené štáty nedodržali. "Neraz" boli vyhlásené humanitárne prestávky - najbližšia bude v piatok 4. novembra od 09.00 h do 19.00 h.

Lavrov, ktorý poukázal aj na to, že ruské a sýrske lietadlá už dva týždne nepodnikajú nálety na Aleppo, upozornil, že "tieto humanitárne prestávky extrémisti v Aleppe využívajú na posilnenie svojich radov a dodávky zbraní". Podľa Lavrovovho názoru povstalecký Front an-Nusra, ktorý ovláda východnú časť Aleppa a tamojšie protivládne povstalecké skupiny, "v skutočnosti zadržiava miestnych civilistov ako rukojemníkov".

Agentúra AP pripomenula, že počas uplynulého víkendu do gréckeho prístavu Pireus priplávala ruská vojnová loď Smetlivyj, ktorá sa má ďalej plaviť do východného Stredomoria, kde sa pridá k ruskej vojnovej flotile podporujúcej v konflikte v Sýrii vládne jednotky.

01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:49