orbánReuters
StoryEditor

Koniec "liberálnej nedemokracie". Západ sa podľa Orbána oslobodil z okov

10.11.2016, 12:43
Autor:
ČTKČTK
Predseda maďarskej vlády už v minulosti niekoľkokrát liberálnu demokraciu odsúdil ako typ vládnutia, ktorý sa vyčerpal.

Výsledok amerických prezidentských volieb je začiatkom konca obdobia "liberálnej nedemokracie", ktorá dominovala uplynulým dvom desaťročiam. V reakcii na víťazstvo republikána Donalda Trumpa to dnes uviedol maďarský premiér Viktor Orbán. 

Západná civilizácie sa Trumpovým víťazstvom podľa Orbána úspešne oslobodila z okov ideológie. "Žijeme v dňoch, keď sa končí to, čo nazývame liberálnou nedemokraciou, v ktorej sme žili posledných dvadsať rokov, a kedy sa môžeme vrátiť k skutočnej demokracii," povedal predseda maďarskej vládnucej strany Fidesz.

​Orbán ako jeden z mála európskych politikov priamo podporil republikánskeho kandidáta na funkciu amerického prezidenta už v júli. Povedal, že sú mu blízke Trumpove názory v otázke kontroly migrácie. Zahraničné plány demokratov sú podľa vtedajšieho Orbánovho vyjadrenia zlé pre Európu a smrteľné pre Maďarsko.

V stredu víťazovi amerických volieb pogratuloval Orbán ako jeden z prvých európskych politikov. "Aké skvelé novinky. Demokracia ešte žije," napísal na facebooku.

Pred dvoma rokmi vyvolal Orbán vlnu kritiky, keď predstavil svoju víziu "neliberálneho štátu". Kvôli reformám, ktoré by k jeho vzniku mali viesť, sa odvtedy niekoľkokrát ostro zrazil s Bruselom aj maďarskou opozíciou.

Rovnako ako júnové britské rozhodnutie opustiť Európsku úniu je Trumpovo víťazstvo podľa maďarského premiéra dôležitým obratom v myslení. "Dva dni po veľkom tresku sme stále nažive," uviedol Orbán.

Maďarská vláda nechala vlani na južných hraniciach krajiny postaviť plot, aby zastavila migrantov putujúcich po takzvanej balkánskej ceste do strednej Európy. Podobný krok v predvolebnej kampani avizoval aj Trump. Na hranici USA s Mexikom by chcel vybudovať múr, ktorá by zabránil príchodu prisťahovalcov z Latinskej Ameriky.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:32