StoryEditor

Trump zmení obrannú politiku. Európa sa bude musieť viac spoľahnúť na seba

14.11.2016, 15:30
Autor:
ČTKČTK
Republikánsky prezident by mohol USA viesť k postupnému izolacionizmu.

Budúci prezident Spojených štátov Donald Trump bude od Európy požadovať, aby prevzala väčší diel zodpovednosti za svoju bezpečnosť, je presvedčený odborník na nemecko-americké vzťahy Josef Braml, pracovník Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP). 

"Nemecko - rovnako ako všetci ostatní Európania - sa bude musieť pripraviť na to, že bude robiť viac pre svoju vlastnú bezpečnosť," mieni Braml, podľa ktorého budú teraz Spojené štáty od svojich partnerov v Severoatlantickej aliancii vyžadovať podstatné zvýšenie výdavkov na obranu.

Štáty NATO sa v roku 2014 dohodli, že budú v budúcnosti dávať dve percentá svojho hrubého domáceho produktu na obranu, veľká časť z nich to ale neplní. Nemecko vlani na obranu dalo len 1,2 percenta svojho HDP, Slovensko v roku 2016 zvýšilo výdavky na obranu o 0,1 percenta na 1,16 percenta HDP.

NATO výdavky 2 NATO výdavky 2 NATO

​Spojené štáty vlani na obranu dali 3,6 percenta hrubého domáceho produktu, čo je v absolútnych číslach výrazne viac než všetci ostatní členovia NATO dohromady. Trump opakovane avizoval, že bude chcieť tento pomer zmeniť.

Aj preto sa podľa Bramla v Európe teraz čoraz častejšie hovorí o spoločnej európskej armáde. Za ohrozenie budúcnosti Severoatlantickej aliancie tieto úvahy nepovažuje. "Jedno nevylučuje druhé," je presvedčený politológ, podľa ktorého má NATO stále dlhodobú perspektívu.

Tú ale pravdepodobne nebude mať chystaná dohoda medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi o voľnom obchode (TTIP), ktorú Braml považuje za mŕtvu. Že by za Trumpa vznikali iné podobné dohody, považuje za nepravdepodobné. Skôr je možné, že sa USA budú venovať prevažne samy sebe.

"Je možné, že za Trumpa sa Amerika bude orientovať silnejšie dovnútra, že príde izolacionizmus," povedal dnes tiež zahraničným novinárom Braml, podľa ktorého Spojeným štátom v minulosti takýto postoj uškodil.

Je podľa neho na Európanoch, aby dali Amerike a jej novej administratíve najavo, že doterajšie fungovanie medzinárodných vzťahov bolo aj pre ňu užitočné. "Že do toho poriadku nielen niečo investovali, ale tento poriadok Amerike tiež slúžil," konštatoval.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 04 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 05 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:33