bašár asadReuters
StoryEditor

Trump ako "prirodzený spojenec". Asad verí v spoločný boj proti terorizmu

16.11.2016, 06:28
Autor:
TASRTASR
Sýrsky prezident je zatiaľ v jeho hodnotení len veľmi opatrný.

Sýrsky prezident Bašár Asad dúfa, že novozvolený americký prezident Donald Trump bude jeho spojencom v rámci boja proti terorizmu v Sýrii, zároveň ho však zatiaľ hodnotí len veľmi opatrne.

Asad sa na Trumpovu adresu vyjadril po prvýkrát od amerických volieb v utorňajšom rozhovore pre portugalskú verejnoprávnu televíziu RTP, z ktorého citovala stanica BBC.

Sýrsky prezident povedal, že ak Trump splní svoje predvolebné sľuby v boji proti terorizmu, bude jeho "prirodzeným spojencom". Zároveň však vyjadril isté pochybnosti ohľadne toho, či sa to Trumpovi podarí.

Donald Trump v minulosti povedal, že je "šialenstvom" čeliť naraz aj sýrskym vládnym silám aj militantom z organizácie Islamský štát (IS) a vyjadril tiež obavu, že boje v Sýrii by mohli viesť k bojom s Ruskom, pripomenula na svojej webovej stránke BBC.

"Nevieme povedať nič o tom, čo (Trump) spraví, ale ak... sa chystá bojovať proti teroristom, tak samozrejme budeme (jeho) spojencom, prirodzeným spojencom, akým sme v tomto smere s Rusmi či Iráncami," povedal Asad.

Ďalej uviedol, že Trumpov sľub zamerať sa v Sýrii na boj s militantmi z IS znie "nádejne", otázne však je, či ho naozaj bude vedieť splniť. Obavy v Asadovi vyvolávajú najmä protichodné názory zaznievajúce v rámci americkej administratívy, ale aj tamojšie mainstreamové médiá, s ktorými si Trump podľa jeho slov nemusí vedieť poradiť. Práve preto je zatiaľ v jeho hodnotení len veľmi opatrný.

Washington v Sýrii bojuje proti militantom z IS a ďalším džihádistickým organizáciám, pričom podporuje tamojšie umiernené povstalecké skupiny, ktoré sa však stavajú na odpor aj proti sýrskym vládnym silám, a ktoré samotný Asad označuje za teroristické.

Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu v marci 2011 zahynulo v Sýrii už viac ako 300.000 ľudí. Boje stále neutíchajú, pričom v utorok sa po takmer troch týždňoch relatívneho pokoja povstalcami ovládané štvrte vo východnej časti mesta Aleppa opäť stali terčom náletov vládnych síl, uviedla s odvolaním sa na výpovede tamojších aktivistov BBC.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:29