StoryEditor

Napätie v Juhočínskom mori sa bude naďalej stupňovať, tvrdí čínsky expert

25.11.2016, 11:00
Autor:
ČTKČTK
Spor vyvoláva obavy z otvoreného ozbrojeného konfliktu.

Čínski experti sú presvedčení, že sa Spojené štáty po víťazstve republikána Donalda Trumpa v prezidentských voľbách budú aj naďalej snažiť udržať si vedúce postavenie v Juhočínskom mori. Napísala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnes publikovanú správu čínskeho vládneho výskumného inštitútu.

"Žiadne radikálne zmeny americkej politiky v Juhočínskom mori neprebehnú," povedal Wu Š'-čchun, vedúci čínskeho Národného inštitútu pre štúdium Juhočínskeho mora, ktorý správu publikoval. Autori práce tvrdia, že ide o vôbec prvú zverejnenú čínsku správu o vojenskej úlohe USA v Juhočínskom mori.

Podobný názor ako Wu zastáva aj expert z Nankingskej univerzity Ču Feng, ktorý povedal, že americká politika pod novým vedením bude v oblasti Juhočínskeho mora stále rovnaká.

"Dá sa očakávať, že Trumpova administratíva navýši armádny rozpočet podobne, ako to urobili predchádzajúce republikánske vlády, keď sa ujali moci," vysvetlil Ču. Dodal, že Číňania správu nezverejnili, aby USA vyprovokovali k vojne, ale aby zamedzili závodu v zbrojení.

Trump počas prezidentskej kampane o Juhočínskom mori hovoril len zriedka. Sústredil sa skôr na hospodárske vzťahy medzi Čínou a USA. Vo svojich prejavoch osočil Peking z prílišného zasahovania do hodnoty meny a pohrozil, že ak sa stane prezidentom, uvalí na čínsky tovar v Spojených štátoch vysoké dovozné clá.

Spojené štáty sa podľa Wua budú aj naďalej zasadzovať o slobodu plavby v Juhočínskom mori a ich záväzky voči spojencom zostanú rovnaké. Spory ohľadom Juhočínskeho mora budú vyvolávať podľa experta napätie, ktoré sa bude zvyšovať spolu s veľkosťou čínskej armády.

Čína si nárokuje väčšinu Juhočínskeho mora, ktoré má bohaté zásoby ropy a zemného plynu. Susedné štáty Brunej, Taiwan, Malajzia, Filipíny a Vietnam sa tiež dožadujú časti tejto vodnej plochy. Región je dôležitou obchodnou cestou, ktorou každoročne preteká päť biliónov dolárov.

juhočínske more nároky juhočínske more nároky Reuters

​V októbri čínske ministerstvo obrany označilo hliadku amerických vojnových lodí v Juhočínskom mori za ilegálnu provokáciu. Naopak Spojené štáty sa domnievajú, že na vine je Čína, ktorá sa podľa nich snaží obmedzovať slobodu plavby v regióne.

Čína v Juhočínskom mori pokračuje v budovaní umelých ostrovov, na ktorých zriaďuje letiskové dráhy a ďalšie zariadenia, ktoré môžu slúžiť civilným, ale aj vojenským účelom. Spojené štáty a tiež niektoré krajiny regiónu za to Peking ostro odsudzujú.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:21