StoryEditor

Holokaust na ľade vyvolal škandál, tancovala ho manželka Putinovho hovorcu

28.11.2016, 12:20
Autor:
ČTKČTK
Kriticky sa k vystúpeniu vyslovil Izrael.

Spory v Rusku vyvolala bývalá olympijská šampiónka v krasokorčuľovaní a manželka hovorcu ruského prezidenta Taťjana Navková, keď v populárnej tanečnej súťaži vystúpila v pruhovanom šate väzňov koncentračných táborov a s žltou židovskou hviezdou. Show cez víkend vysielala štátna televízia. U poroty získal väzenský tanec lásky maximálny počet bodov.

Navková vysvetľovala, že vystúpenie inšpiroval jej obľúbený film Život je krásny a že chcela deťom pripomenúť strašnú dobu. Ohlas na sociálnych sieťach ale bol podľa serveru Newsru.com nejednoznačný, a to aj v podobe nepublikovateľných výrazov či rád, aby tanečníci okúsili pár mesiacov hladovanie, alebo vystúpenie zakončili v plynovej komore. Iných divákov ale tanec dojal až k slzám. Ďalší pripomínali, že vystúpenie je dielom choreografa a strieborného medailistu z olympiády v roku 2002 Ilju Averbucha, ktorý je sám Žid.

"Téma je natoľko bolestná, natoľko krvavá, že je otázkou, ako ju uchopiť. Aké tu majú byť kritériá? Myslím, že by tu nemal mať miesto posmech, irónia či úškľabky. Ale holokaust nie je len o zabíjaní, ale aj o obrovskom vzdore, vzdore ducha a o ľudskej dôstojnosti. Ak to v tomto tanci bolo, potom v ňom nič zlé nevidím," uviedla spisovateľka Alla Gerberová, ktorá v Rusku vedie osvetové stredisko o holokauste, a dodala, že aj "v najstrašnejších podmienkach ľudia do poslednej minúty žili, písali , spievali a milovali".

Spor medzitým prekročil hranice. "Motívy holokaustu nie sú témy pre večierky, pre tančeky ani pre televíznu šou. Nikto z šiestich miliónov (zavraždených počas holokaustu) netancoval a koncentračný tábor nebol letný tábor," vyhlásila izraelská ministerka kultúry Miri Regevová v armádnom rozhlase.

Podľa izraelského denníka The Jerusalem Post to nebolo prvýkrát, keď sa ruská televízia dotkla v zábavnom programe holokaustu: už na jar v rámci show, známe na Slovensku pod názvom Keď hviezdy tancujú, odvysielala vystúpenie, prekrstené na "tanec s fašistom".

Navková, ktorá sa vlani vydala za Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova, má olympijské zlato zo súťaže tanečných párov v Turíne v roku 2006. Ešte predtým s Romanom Kostomarovom vyhrala, čo sa dalo, boli trojnásobnými majstrami Európy a dvojnásobnými majstrami sveta.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:44