Reuters
StoryEditor

Ľudia sa boja priznať radosť, hovorí o Castrovej smrti Slovák na Kube

30.11.2016, 11:32
Prečítajte si rozhovor o situácii na Kube po smrti Fidela Castra.

Nad smrťou kubánskeho idolu Fidela Castra väčšina ľudu smúti a horlivo sa pripravuje na slávnostný prejazd jeho urny z Havany do Santiaga na východe krajiny. Niektorí ľudia ale majú radosť, aj keď skrytú. "Odporcovia si nedovolia otvorene sa radovať na ulici," hovorí slovenský sprievodca cestovnej kancelárie SEN Ivan Strapek.

Aká je všeobecne atmosféra na Kube, smútia všetci, alebo je vidieť aj opačnú emócia?
Zhrnul by som to asi tak, že je všade cítiť taká opatrnosť. Každý si ešte stále dáva pozor. Prirovnal by som to k pocitu, ako keď chcete prejsť okolo spiaceho človeka, ale nechcete ho prebudiť. Aby náhodou neotvoril oči a nepýtal sa, kam ideš, o čom hovoríš? Videl som aj ľudí, ktorí hneď ráno plakali a bavili sa o tom, ako čítali správy a ako je to hrozné. 60 rokov nejakej výchovy aj skúsenosti, ktoré tí starší mali s predchádzajúcim režimom, v nich zanechali stopu. Väčšina Kubáncov považuje Castra za obrovského hrdinu a vodcu, takže to berie ako veľkú stratu. Ale určite sú aj ľudia, ktorí sú opačného názoru, ale tí si zatiaľ nedovolia otvorene vyjsť na ulicu a oslavovať.

Život Kubáncov v týchto dňoch ovplyvňujú aj zákazy niektorých činností. Ako sa napríklad vyrovnávajú so zákazom predaja alkoholu?
Je to zakázané v rámci deväťdenného smútku, je aj zákaz hudby. Sú aj takí, ktorí sa rozprávajú o tom, že majú doma schovanú fľašu, ktorú odkladali a konečne ju môžu na oslavu otvoriť. Ale to už je naozaj underground. To sa na ulici neodváži nikto pred susedom či kolegom povedať.

Dá sa vidieť rozdiel medzi reakciou mladšej a staršej generácie?
Videl som aj mladých ľudí, ktorí boli veľmi smutní a lúčili sa s vodcom. Potom sú mladí, ktorí to neriešia a sú pre nich dôležitejšie iné veci, ako diskotéka, nové oblečenie a toto sa ich až tak netýka. A to aj napriek tomu, že ich v školách od mladého veku učia, kto je to Fidel Castro a ako je významný. Medzi staršími, ktorí to riešia viac, sa hovorí o tom, čo s nimi bude, či bude nejaká zmena a podobne.

Majú teda ľudia obavy z toho, čo bude ďalej? Zrútila sa im akási istota?
Nemyslím si, že by tie obavy boli nejako veľké. Fidel bol už od roku 2008 mimo štátnej funkcie. Síce sa hovorilo, že Raúl k nemu chodil pre rady ohľadne rôznych rozhodnutí, ale ľudia sa neboja, že teraz sa všetko zlomí. Skôr už je všetko nastavené, nachystané, zabezpečené, aby to fungovalo. Kubánska "perestrojka" je už rozbehnutá 10 rokov, postupné zmeny sa budú diať naďalej. Taký ten čínsky model je tu už dlhšiu dobu. Ideológia v politike zostáva, ale bežný život je trochu otvorenejší, práca a podnikanie sa postupne otvárajú.

Zastavil sa v týchto dňoch život, prestali ľudia pracovať, sú všetci na námestí?
Skôr by som povedal, že sa rozbehol. Práve teraz, ako sa plánuje veľký prejazd urny z Havany do Santiaga, sa všetci začali pripravovať. Ľudia vo všetkých obciach čakajú v radoch, aby sa mohli v špeciálnych miestnostiach podpísať do kondolenčnej knihy a položiť kvety. Normálne sa v provinčných mestách väčšinu času skoro nič nedeje. Včera už sa ale všetci začali pripravovať, kosili trávniky, opravovali ploty, maľovali steny. Chcú, aby všetko bolo dokonalé, až príde delegácia politických šéfov a zástupcov médií do ich obce.

Keď hovoríte o médiách, ako reagovali na Castrovu smrť?
Reagovali veľmi pomaly. Najrozšírenejší denník Granma nevyšiel najskôr vôbec, až večer. Webová stránka nefungovala vôbec. Postupne ale všetky denníky mali správy, že odchádza najväčší idol, ten, ktorý postavil Kubu na nohy.

Máte zrovna na Kube tuzemských klientov?
Áno, máme tam 38 ľudí, na polovicu z Česka a Slovenska.

Ovplyvnili tie udalosti nejako plán zájazdu?
Našťastie ľudia idú na záver zájazdu do rezortu k moru oddychovať. Ale máme tu aj nových klientov, ktorí mali naplánovaný napríklad koncert Buena Vista Social Club. Ten sme museli zrušiť kvôli zákazu verejnej zábavy. Všetky hudobné kluby sú zatvorené. Turistov tak najviac ovplyvní stop nočnému životu. Netýka sa ich však zákaz alkoholu, pretože v hoteloch, obzvlášť tých all-inclusive, ho normálne ponúkať musia. Kubánci ale majú smolu.

Pripravovali sa Kubánci na možnosť Castrovej smrti?
Vôbec sa neuvažovalo, že by sa to niekedy mohlo stať. Nesmelo sa to ani vysloviť. On sám bol ale pripravený a všetko bolo nachystané. Nechal si vraj na východe v Santiagu postaviť pomník vedľa pomníka najvýznamnejšieho kubánskeho hrdinu Josého Martího. Videl som ho už minulý týždeň - tri dni pred Castrovou smrťou. Bol zahalený zelenou plachtou a lešením, aby naň nebolo vidieť, ale šepkalo sa o tom, že je práve pre Castra.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 04 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 05 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 18:38