rusko hackerReuters
StoryEditor

Ruskí hackeri ovplyvňovali americké voľby najviac v histórii, tvrdia kyberexperti

01.12.2016, 10:04
Autor:
ČTKČTK
Materiál ukradnutý z amerických sietí ruskými tajnými službami bol na internete masívne propagovaný.

Ruská vláda počas kampane pred americkými prezidentskými voľbami nielen vykonávala hackerské útoky, po ktorých vydávala citlivé dokumenty s cieľom zamiešať s výsledkom, ale využívala aj sociálne médiá ako zbraň k ovplyvneniu pohľadu na hlasovanie.

Podľa agentúry Bloomberg to tvrdí americká spoločnosť FireEye, ktorá sa zameriava na kybernetickú bezpečnosť. Ruskí predstavitelia zásah do amerických volieb opakovane odmietajú.

Analytici FireEye preverili tisícky dokumentov, internetových príspevkov a odkazov a dospeli k záveru, že materiál ukradnutý z amerických sietí ruskými tajnými službami bol na internete masívne propagovaný.

Využívané k tomu boli aj falošné webové účty či odkazovanie na vymyslené a zavádzajúce informácie. Všetko vraj navyše nieslo podobné stopy skorších kybernetických aktivít Ruska proti Gruzínsku, Ukrajine či Estónsku.

"Vzostup Ruska ako kybernetickej mocnosti sa dostal na úplne inú úroveň, než tomu bolo kedykoľvek predtým," povedal šéf firmy David DeWalt. "Zažili sme niečo, čo je podľa mňa v dejinách americkej demokracie, pokiaľ ide o kampaň Ruska, možno tou najväčšou historickou udalosťou," dodal. Operáciu Moskvy označil za úplne novú a agresívnu eskaláciu situácie v kybernetickom prostredí.

Tesnosť novembrových volieb, v ktorých zvíťazil republikán Donald Trump, uprela pozornosť na šírenie falošných správ a prinútila kandidátku Strany zelených Jill Steinovou požiadať o prepočítanie hlasov v kľúčových štátoch, kde prehrala demokratka Hillary Clintonová.

Trump na takýto krok reagoval twitterovým vyhlásením, že pre demokratku hlasovali nelegálne milióny ľudí. Žiadne dôkazy pre svoje tvrdenie ale neposkytol.

Počítačový odborník pracujúci pre Steinovou Alex Halderman sa domnieva, že hackeri mohli v štáte Pensylvánia infikovať hlasovacie prístroje škodlivým softvérom. Ten mohol byť navrhnutý tak, aby po celé týždne zostal nečinný, aktivoval sa až 8. novembra v deň volieb a potom sa bez zanechania stôp sám vymazal.

FireEye však Haldermanovu obavu nezdieľa. Podľa spoločnosti sa nenašiel žiadny dôkaz, ktorý by ukázal na preniknutie do hlasovacích systémov. Tento názor zastávajú aj predstavitelia amerických bezpečnostných úradov. "Nezistili sme nič, čo by som charakterizoval ako významné," vyhlásil minister vnútornej bezpečnosti Jeh Johnson. "Tu a tam boli menšie incidenty, ktoré sa dajú očakávať, ale nič vážne," dodal.

Vláda Spojených štátov pred voľbami otvorene obvinila Rusko, že jeho hackeri napadli servery Demokratickej strany a že sa snažia voľby ovplyvniť. Moskva sa proti obvineniam ohradila a zasahovanie odmietol aj ruský prezident Vladimir Putin.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:24